Este nevoie de dialog - președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a întâlnit cu ministrul de Externe Martonyi János
La sediul din București al Uniunii Democrate Maghiare din România, s-au întâlnit președintele Uniunii Kelemen Hunor și Martonyi János, ministrul de externe al Ungariei.
La încheierea întrevederii, părțile au apreciat că este nevoie de un dialog, în interesul restabilirii și consolidării încrederii între cele două țări.
Președintele UDMR a declarat că, în calitatea sa de reprezentant legitim, parlamentar, al comunității naționale maghiare din România, l-a informat pe ministrul ungar de externe despre toate acele probleme și provocări care sunt de actualitate în 2013, între care și unele care sunt de natură să influențeze decisiv, pe termen lung, soarta comunității care trăiește aici.
„Vor avea loc modificarea Constituției și reorganizarea regiunilor de dezvoltare, și se va lua o decizie privind restituirea imobilelelor confiscate – a celor de proprietate personală și a celor aparținând Bisericii. Dintre toate aceste chestiuni, cea mai importantă în acest moment este reorganizarea regiunilor, deoarece există un foarte mare pericol – acela ca, în zonele cu majoritate maghiară omogenă, reprezentarea maghiarilor la nivel comunitar și în autoritățile locale să se dizolve, să dispară. În problema reorganizării regiunilor, UDMR aduce în primul rând argumente de natură profesională, tehnică, și este în căutare de parteneri politici români și maghiari deopotrivă” – a subliniat Kelemen Hunor. În același timp, el a atras atenția că ceea ce se urmărește prin retorica naționalistă, antimaghiară, este izolarea UDMR în viața politică, ca să nu poată găsi parteneri printre partidele românești. Kelemen Hunor a arătat că obiectivul UDMR este de a scoate dezbaterea pe marginea regiunilor de dezvoltare din dimensiunea etnică, prezentând în schimb argumente economice și profesionale.
Președintele Uniunii a adăugat că utilizarea simbolurilor comunitare nu pooate constitui o problemă într-un stat european. „Utilizarea simbolurilor comunitare nu este împotriva Constituției, nu știrbește interesele personale sau comunitare ale majoritarilor. Astfel de simboluri comunitare pot fi întâlnite peste tot în Europa, ele nu fac decât să întărească identitatea comunității locale respective. Poziția noastră este că orice minoritate națională care trăiește într-o țară membră a Uniunii Europene are dreptul de a utiliza propriile sale simboluri naționale”.
Președintele Uniunii a mai subliniat că UDMR susţine în continuare adoptarea variantei restituirii în natură, în elaborarea legislației privind restituirea imobilelor confiscate.
Kelemen Hunor a spus că UDMR aspiră în continuare la relații corecte, de parteneriat, cu guvernul Ungariei, și consideră de maximă importanță dialogul și reglementarea diferendelor prin negociere.
„Atât guvernul Ungariei cât și cel al României consideră că problema minorităților nu aparține afacerilor interne” – a declarat ministrul de externe Martonyi János, la București, după întrevederea cu președintele UDMR. El a subliniat că Ungaria dorește să satisfacă exigențele și așteptările comunității maghiare care trăiește aici, vrea să îi sprijine și să-i ajute pe membrii acestei comunități.