Folosirea limbii materne în Uniunea Europeană ar trebui încurajată în era digitală

Folosirea limbii materne în Uniunea Europeană ar trebui încurajată în era digitală

Folosirea limbii materne și informarea cetățenilor în propria lor limbă ar trebui să fie încurajată în Uniunea Europeană - a fost concluzia conferinței care a avut loc în Parlamentul European, unde deputații europeni și experții lingviști au dezbătut problema egalității lingvistice în era digitală. S-a convenit că folosirea limbii materne nu numai că ar stimula economia, dar ar  putea contribui și la o mai bună informare a cetățenilor UE.

Workshop-ul organizat de STOA, departamentul științific al Parlamentului European, în 10 ianuarie a fost sprijinit de mai mulți deputați europeni: Csaba Sógor, Algirdas Saudargas, Ádám Kósa, Jill Evans și Evzen Tosenovsky. La invitația deputatului european UDMR, Csaba Sógor, directorul Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale din Cluj-Napoca, István Horváth, a participat ca expert independent la eveniment.

 

În discursul său István Horváth a prezentat situația folosirii limbii materne în rândul maghiarilor din Transilvania, subliniind faptul că aplicarea legii este la fel de importantă ca existența unui cadru legislativ solid în domeniu. Acesta a arătat că maghiarii din Transilvania pot folosi limba lor maternă cu precădere doar în anumite ipostaze: în familie, între prieteni, la școală sau la biserică. Horváth a subliniat că în viața publică, maghiarii pot folosi doar limba română în cele mai multe cazuri, iar site-urile de interes public, de exemplu, sunt disponibile numai în limba română. Prea puține întreprinderi private reușesc să creeze un conținut maghiar pe suprafețele lor online, chiar dacă maghiarii fac parte din publicul lor țintă. Totuși, expertul a arătat și exemplul bun al câtorva bănci din România care au ales să ofere informații și servicii și în limba maghiară.

Csaba Sógor a subliniat: în unele state membre ale Uniunii Europene există legi care împiedică folosirea limbii materne, dar există și state unde există legi pentru protejarea minorităților, dar statul nu reușește să le aplice în mod adecvat. În opinia deputatului european UDMR pentru o schimbare în această privință trebuie să regândim sistemul de învățământ în aceste state membre. O educație adecvată poate ajuta buna conviețuire a minorității și a majorității.

"Spunem deseori că  o bună relație între minoritate și majoritate poate avea un efect benefic asupra economiei. Această conferință arată că depășirea barierelor lingvistice este într-adevăr nu numai o chestiune legată de drepturile omului, dar are și o importanță din punct de vedere economic", a declarat deputatul european despre datele care arată că doar 15% dintre cetățenii UE fac cumpărături dintr-un alt stat membru, și doar 5% dintre IMM-uri reușesc să-și vândă produsele în străinătate. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că acestea nu oferă informații potențialilor clienți străini în orice altă limbă, cu excepția limbii engleze.

Experții au căzut de acord că apariția erei digitale înseamnă, de asemenea, că limba engleză cucerește din ce în ce mai mult teritoriu. Cetățenii europeni se confruntă adesea cu bariere lingvistice, care potrivit experților, pot fi depășite atât în sectorul public cât și în cel privat prin încurajarea utilizării limbii materne, și dezvoltarea tehnologiilor IT lingvistice. Folosirea limbii materne trebuie încurajată în Uniunea Europeană și este foarte important ca dezvoltările tehnologice și politicile publice să se desfășoare cu acest principiu în vedere, a conchis Csaba Sógor.

 

pe aceeași temă

Hírlevél