Fracțiunea UDMR al consiliului local Târgu Mureș inițiază o ședință de urgență a consiliului pentru a lua o decizie privind finalizarea rețelei școlare

Fracțiunea UDMR al consiliului local Târgu Mureș inițiază o ședință de urgență a consiliului pentru a lua o decizie privind finalizarea rețelei școlare

Marți, în data de 28 martie, consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Mureș a luat o decizie privind rețeaua școlară remisă anterior de către administrația locală, iar drept urmare, opt instituții de învățământ, printre care Liceul Teologic Romano-Catolic și Colegiul Reformat, nu au primit aviz conform. Decizia privind finalizarea rețelei școlare se ia de către consiliul local, și astfel poziția UDMR este că aceasta nu mai poate fi amânată, deoarece considerăm educația și viitorul copiilor noștri să fie mai presus de toate. În părerea noastră este nevoie de toate unitățile de învățământ care funcționează în prezent la Târgu Mureș, adică rețeaua școlară finală trebuie să le includă pe toate.

Dat fiind că decizia Inspectoratului s-a finalizat în formă scrisă doar în cursul zilei de ieri, 29 martie, și s-a înregistrat la primărie doar în ziua de azi, procedural fracțiunea nu are destul timp pentru a depune un proiect de hotărâre în regim de urgență. Din acest motiv propunem ca pentru săptămâna viitoare să se convoace o ședință de urgență a consiliului în care primul punct de ordine să fie proiectul de hotărâre despre rețeaua școlară.

Pentru comunitatea maghiară, soarta liceului catolic este o cauză a cărei soluționare are prioritate în fața tuturor celorlalte decizii politice și administrative. Tocmai de aceea am decis ca fracțiunea UDMR să nu participe la ședința de consiliu de azi. Dorim să subliniem că facem acest gest nu împotriva, ci în susținerea unei cauze; în mod concret, a revendicărilor justificate ale comunității maghiare.

Atât inspectoratul școlar cât și administrația locală încearcă să rezolve această situație incertă, care se lungește deja de luni, prin declarații și prin aruncarea răspunderii unul asupra altuia. Considerăm că acesta nu face altceva decât să pună răbdarea comunității maghiare la încercare și să abuzeze de voința acesteia. Refuzăm să mai dăm ascultare altor scuze administrative! Facem apel la toate partidele din consiliul local ca, dacă este adevărat că toți vor să găsească o soluție la această situație, și dacă tuturor le este important viitorul copiilor noștri, atunci consiliul să voteze în unanimitate despre adoptarea rețelei școlare și prin acesta, să asigure ca acei mii de tineri aflați în prezent într-o situație incertă să își poată continua studiile nestingherit. 

pe aceeași temă

Hírlevél