UDMR militează pentru organizațiile neguvernamentale, furnizoare de servicii sociale – CRU a adoptat o hotărâre în acest sens
UDMR și-a extins politica de protecție socială cu noi măsuri, adoptate în urma dialogului inițiat de Uniune cu reprezentanții organizațiilor civile și aparținând cultelor, furnizoare de servicii sociale. În cadrul întâlnirii desfășurate la finalul săptămânii la Târgu Mureș, specialiștii din domeniu au prezentat politicienilor UDMR problemele majore cu care se confruntă, azi, sectorul serviciilor sociale din România. În urma dezbaterilor, Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) a adoptat o rezoluție în vederea soluționării aspectelor importante din acest domeniu.
În document sunt enumerate obstacolele identificate de către reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale, precum lipsa de coerență în domeniul legislației muncii aflată în vigoare - prevederile acesteia fiind adesea contradictorii - , respectiv lipsa de comunicare dintre instituțiile responsabile de implementarea acestor legi. În textul rezoluției se menționează și faptul că, în sectorul social, în prezent funcționează și instituții de stat, care nu sunt conforme cu normele legale, în timp ce organizațiile civile, care funcționează corespunzător, se confruntă cu probleme din cauza lipsei de fonduri. În plus, sistemul de finanțare nu este nici unitar și nici previzibil, existând puține pachete de finanțare care pot fi accesate prin concursuri de proiecte. Pe lângă procedurile birocratice prin care împiedică activitatea asociațiilor, statul nu urmărește, de fapt, remedierea problemelor reale din domeniul social, ci, mai degrabă, solicită furnizorilor de servicii sociale îndeplinirea unor criterii ireale.
„UDMR a considerat întotdeauna importantă îmbunătățirea serviciilor de asistență socială și a sprijinit munca organizațiilor civile de profil. În rezoluția adoptată de CRU la finalul săptămânii trecute, ne-am propus să includem măsuri menite să faciliteze activitatea ONG-urilor din acest sector, începând cu eliminarea contradicțiilor din legislație și până la predictibilitatea sistemului de finanțare bugetar. România trebuie să ajungă la stadiul în care să nu mai desconsidere organizațiile civile care, practic, și-au asumat sarcinile care trebuiau îndeplinite de către stat”, a declarat deputatul UDMR, Molnár Zsolt, co-autorul rezoluției, desemnat de către cei prezenți la dezbatere ca responsabil cu coordonarea sarcinilor de reprezentare.
În rezoluția adoptată de UDMR se propun măsuri concrete pentru soluționarea problemelor din sectorul serviciilor sociale. Uniunea își propune, mai întâi, armonizarea prevederilor legislative care reglementează activitatea furnizării de servicii sociale și eliminarea articolelor de lege care sunt greu aplicabile. În paralel, UDMR intenționează identificarea problemelor specifice din cadrul fiecărei ramuri a serviciilor sociale și încurajează transparentizarea și predictibilitatea sistemului public de finanțare, respectiv extinderea posibilităților de finanțare privată.
O altă măsură inclusă în rezoluția CRU vizează simplificarea procedurilor de acreditare și debirocratizarea activității ONG-urilor sociale. UDMR urmărește eliminarea obstacolelor din calea parteneriatului dintre administrațiile locale și organizațiile civile, iar din acest motiv sprijină ideea potrivit căreia, în vederea îndeplinirii sarcinilor sociale, administrațiile locale să poată colabora cu ONG-urile, în baza unui acord de asociere simplificat.
Un alt aspect important al hotărârii se referă la faptul că serviciile sociale ar trebui să facă obiectul unor proceduri de achiziții diferite față de cele din sfera economică competitivă, având în vedere că ONG-urile îndeplinesc atribuții de stat sau din sfera administrațiilor publice locale. Documentul alocă un rol important și principiului beneficiului public, în consecință, UDMR ar moderniza regulamentul de funcționare al organizațiilor non-guvernamentale și al întreprinderilor sociale.