Informare pentru Sfântul Scaun despre Cazul Mikó,  făcută de Președintele UDMR.  Kelemen Hunor a participat la Congresul Internaționalei Creștin-Democrate

Informare pentru Sfântul Scaun despre Cazul Mikó, făcută de Președintele UDMR. Kelemen Hunor a participat la Congresul Internaționalei Creștin-Democrate

Reuniunea Internaționalei Creștin-Democrate (CDI) la nivelul președinților de partide a avut loc la Roma,  la sfârșitul săptămânii trecute.  Sâmbătă 22 septembrie, liderii acestui for, care reunește formațiunile creștin-democrate și centriste din întreaga lume, au fost primiți de Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, la reședința Castel Gandolfo.

La reuniunea CDI,  Uniunea Democrată Maghiară din România a fost reprezentată de  președintele Uniunii, Kelemen Hunor și de Vincze Loránt, secretar pentru relațiile internaționale.  Din Partea Mișcării Creștin-Democrate Maghiare din România, au fost prezenți președintele Kelemen Kálmán și președintele executiv Kiss Tibor.

În alocuțiunea rostită în fața delegaților,  Benedict al XVI-lea  a subliniat că,  în contextul actualelor provocări  economice și sociale, pe umerii liderilor politici apasă o responsabilitate deosebit de mare. Ei  trebuie să fie puternici, pentru a asigura generațiilor  viitoare voința de a trăi și speranța.

În salutul său adresat Sfântului Părinte,  Pier Ferdinando Casini,  reales la congresul de la Roma președinte al Internaționalei Creștin-Democrate, s-a referit la angajamentul partidelor creștin-democrate în favoarea validării prin lege a drepturilor minorităților etnice și religioase.

În timpul vizitei la Roma, Președintele UDMR,  Kelemen Hunor, a fost primit, la Vatican, într-o audiență privată, de Cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului pentru Cultură al Sfântului Scaun. Kelemen Hunor l-a pus la curent pe cardinal cu evoluțiile politice din România. El a scos în evidență faptul că în România,  criza economică a provocat  o criză socială și morală care va putea fi depășită numai peste mult timp și cu sacrificii. Președintele UDMR a exemplificat criza morală cu ajutorul cazului Mikó.  El i-a vorbit cardinalului Ravasi despre istoria zbuciumată a liceului din Sfântul Gheorghe. Kelemen Hunor a calificat drept grav faptul că statul român, utilizând Justiția ca unealtă,  dorește să naționalizeze din nou un imobil al Bisericii, al comunității.

În opinia sa, cazul școlii Mikó nu este decât primul caz de acest fel, pentru că există deja indicii în sensul că imobile ale altor confesiuni ar putea avea aceeași soartă. Președintele Uniunii și-a exprimat convingerea că maghiarimea din Transilvania, cea mai mare minoritate națională din Europa, nu își poate permite să asiste neputincioasă la pierderea, din nou, a drepturilor și posesiunilor  redobândite prin eforturile făcute de-a lungul a două decenii.

Cardinalul Gianfranco Ravasi și-a exprimat îngrijorarea că așa ceva se poate întâmpla în România, pentru că ar putea  fi un precedent periculos pentru viitor. În încheiere,  Kelemen Hunor a înmânat un material documentar despre cazul Mikó Președintelui Consiliului pentru Cultură al Sfântului Scaun și directorului său de cabinet, originar din Transilvania.

În timpul reuniunii de două zile, de la Roma, a Internaționalei Creștin-Democrate,   Kelemen Hunor și Vincze Loránt au avut întâlniri bilaterale cu un număr de lideri de partide creștin-democrate și centriste,  cărora le-au prezentat situația politică din România, insistând asupra problemelor apărute în domeniul respectării drepturilor minorităților și asupra cazului Mikó,  un exemplu de nesocotire a principiului dreptului de proprietate privată.

pe aceeași temă

Hírlevél