Întâlnire dintre secretarul general al UDMR și delegația de specialiști ai OSCE

Întâlnire dintre secretarul general al UDMR și delegația de specialiști ai OSCE

Kovács Péter, secretarul general al UDMR, s-a întâlnit, marți, 4 februarie, la Cluj cu membrii delegației Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Pe ordinea de zi a întâlnirii s-au aflat subiecte precum: descentralizarea, propunerile de modificare în Constituție a articolelor referitoare la sistemul judiciar, respectiv aspecte legate de cultura, învățământul și folosirea limbii materne în cazul minorităților naționale.

Din partea OSCE au fost prezenți William Romans (senior legal adviser) și Stéphanie Marsal (senior adviser), consilieri ai Biroului Înaltului Comisar. La întâlnire au participat ca reprezentanți ai UDMR și Hegedüs Csilla, secretar general  adjunct pentru cultură, respectiv Magyari Tivadar, secretar general adjunct pentru învățământ.

 

Referindu-se la aspectele legate de revizuirea Constituției și reorganizarea regiunilor, Kovács Péter a subliniat că deciziile din aceste domenii vor influența pe termen lung soarta minorităților naționale din România, iar”amendamentele formulate în 14 mai de parlamentarii UDMR din Senat și Camera Deputaților vizează tocmai acele articole care sunt determinante pentru interesele comunității maghiare”.


Secretarul general al UDMR a menționat, totodată, că cele mai importante propuneri se referă la eliminarea din textul art.1 al Constituției a sintagmei de stat național, respectiv acceptarea minorităților naționale ca factori constitutivi ai statului român. Scopul acestui demers este de a arăta pe înțelesul tuturor, că reprezentanții minorităților naționale din România nu sunt cetățeni de rangul doi ai acestei țări. 

 

Kovács Péter a declarat în discuția purtată cu membrii delegației OSCE că UDMR solicită recunoașterea limbii maghiare ca limbă regională, susține ideea reprezentării proporționale a minorităților în instituțiile statului, respectiv sprijină instituționalizarea autonomiei locale de către administrațiile publice locale. Iar în ceea ce privește chestiunea reorganizării regionale, UDMR consideră că ar fi un eșec major atribuirea unor roluri administrative actualelor regiuni administrative.

 

Răspunzând la întrebarea adresată de membrii delegației OSCE, Kovács Péter a declarat că ”protejarea și garantarea folosirii libere a limbii materne sunt aspecte cheie în care UDMR nu intenționează să facă niciun fel de concesii. În ultimii 24 de ani, Uniunea a reușit să creeze condiții legale pentru ca minoritatea maghiară din România să poată folosi liber limba maternă, simbolurile și însemnele naționale, însă există numeroase cazuri în care implementarea prevederilor legale este întârziată”.


În cadrul întâlnirii au fost discutate și aspecte legate de organizarea alegerilor europarlamentare din acest an.

Secretarul General al UDMR a declarat: ”Conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și UDMR consideră ca fiind inadecvată și nu sprijină ideea comasării alegerilor cu referendumul pentru revizuirea Constituției, deoarece printr-o astfel de măsură s-ar diminua semnificativ importanța tematicilor europene”.


Prezența delegației OSCE la Cluj a avut un caracter informativ și precede vizita noului Înalt Comisar pentru Minoritățile Naționale, Astrid Thors, în România, ce va avea loc în a doua jumătate a lunii februarie 2014.

pe aceeași temă

Hírlevél