Kelemen Hunor: Decizia Curții de Apel Târgu Mureș a fost luată în urma unor presiuni politice
Președintele UDMR consideră un abuz decizia Curții de Apel Târgu Mureș prin care a fost anulată Hotărârea de Guvern din luna martie a anului trecut privind înființarea, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș, a unei facultăți cu predare în limbile maghiară și engleză. „Suntem martorii oculari ai unei decizii luate sub presiune politică și, în aceste condiții, Guvernul este dator să atace această decizie, care nu este definitivă” – a subliniat Kelemen Hunor.
Președintele Uniunii a arătat că „comunitatea națională maghiară din Transilvania așteaptă din partea Guvernului asigurarea respectării drepturilor minorităților, iar din partea Senatului UMF Târgu Mureș, pur și simplu să aplice prevederile legii. Sunt de părere că decizia Curții de Apel Târgu Mureș a fost luată sub o presiune politică perceptibilă (apreciabilă). Am conceput, anul trecut, Hotărârea de Guvern despre care este vorba, tocmai în interesul respectării legii, pentru că Senatul UMF Târgu Mureș nu a respectat și nu a aplicat Legea educației. Consider normal faptul că Guvernul, care are datoria de a veghea asupra aplicării legilor, a conceput o Hotărâre de Guven care ar fi restabilit legalitatea. Minoritățile naționale care trăiesc în România, comunitatea națională maghiară așteaptă din partea Guvernului, a Parlamentului, ca dreptul nostru de a învăța în limba maternă să nu fie știrbit. Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureș a fost corectă, ea ar fi restabilit legalitatea”.
Kelemen Hunor a subliniat că Guvernul ar trebui să atace decizia Curții de Apel, pentru că este inacceptabil ca o instanță de apel să cenzureze hotărârile Guvernului atunci când acestea nu lezează în niciun fel legislaţia în vigoare.
După cum este cunoscut, anul trecut, la ședința de Guvern din 27 martie, a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind înființarea, în cadrul UMF Târgu Mureș, a unei facultăți maghiare de sine stătătoare. A fost nevoie de o hotărâre de guvern pentru înființarea unei facultăți de sine stătătoare pentru că Senatul UMF Târgu Mureș, în pfida repetatelor atenționări din partea Ministerului Educației, nu a fost dispus să voteze o cartă universitară care să facă posibilă autonomizarea organizațională, în cadrul instituției, a învățământului medical în limba maghiară.
Înființarea secției maghiare este reglementată prin lege încă din 2011, dar conducerea acestei instituții de învățământ s-a opus cu consecvență, invocând autonomia universitară. Articolul 135 al Legii educației stipulează că în instituţiile de învăţământ superior multiculturale se constituie secţii/linii cu predare în limbile minorităţilor naţionale, care beneficiază de autonomie universitară în organizarea activităţilor didactice. Potrivit legii, cadrele universitare aparţinând secției cu limba de predare a minorității adoptă şi elaborează un regulament de funcţionare propriu, care stabileşte și procedurile privind alegerile interne – precizându-se că acest regulament trebuie să fie în concordanță cu Carta universitară.
Articolul 132 al Legii educației prevede că, în mod obișnuit, Guvernul înființează o nouă facultate pe baza unei hotărâri a senatului universitar, însă potrivit alineatului 5 al acestui paragraf al legii, în situații temeinic justificate, Guvernul poate înființa facultăți în cadrul universităților.
Hotărârea de Guvern adoptată anul trecut s-a născut în spiritul articolului 108 din Constituția României, respectiv al alineatului 5 al articolului 135 al Legii educației. În cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș se înființează o nouă secție, autonomă, cu următoarele specializări: medicină generală – cu predare în limba maghiară și în limba engleză, farmacie – cu predare în limba maghiară, Asistență Medicală – în limbile maghiară și română. Conform prevederilor hotărârii de guvern, noua secție are obligație să organizeze alegerile interne și să îndeplinească pașii administrativi în vederea ocupării posturilor vacante. Și în cazul acestei noi secții autonome, numărul maxim de studenți este stabilit de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.