Kelemen Hunor, președintele UDMR: Dorim recunoaștere oficială pentru Ziua Diasporei Maghiare Interne (Ziua Szórvány)
„Ziua Szórvány este mai mult decât o zi de sărbătoare, ea este o zi a bilanțului și a planificării. Astăzi, vorbim despre ce s-a întâmplat în ultimul an, despre provocările care ne așteaptă și despre cum putem găsi cele mai bune soluții. Următorul nostru plan îl vom prezenta, săptămâna viitoare, în cadrul Consfătuirii Permanente Maghiare. Dorința noastră este ca Ziua Diasporei Maghiare Interne să fie consfințită prin lege”.
Cu aceste cuvinte a deschis președintele UDMR, Kelemen Hunor, cea de a patra conferință Szórvány, desfășurată, astăzi, la Mediaș.
Ziua de 15 noiembrie este data nașterii, dar și a morții, principelui Transilvaniei Bethlen Gábor, zi pe care UDMR a declarat-o Ziua Diasporei Interne Maghiare.
Președintele Uniunii le-a mulțumit tuturor celor care desfășoară activități de dezvoltare comunitară în zonele în care maghiarii sunt în minoritate, subliniind totodată că „regiunile cu populație maghiară compactă și cele de diasporă internă sunt interdependente, niciuna nu ar putea exista fără cealaltă”.
Cu referire la campania sa electorală pentru Președinția României, președintele Uniunii a subliniat că nu există nici o contradicție între autonomia regională și cea culturală și, tocmai de aceea, el îi consideră iresponsabili pe cei care au încercat să învrăjbească, pe această temă, regiunile cu populație maghiară compactă, cu cele unde maghiarii sunt în minoritate. ”Dezbaterea publică pe tema statutului de autonomie trebuie să o purtăm cu societatea românească, trebuie să căutăm parteneri, deorece numai astfel putem progresa”, a spus Kelemen Hunor, după care a vorbit despre succesul de care s-a bucurat programul pentru secuii din afara Ținutului Secuiesc, subliniind că, din punctul de vedere al UDMR, acest program are o importanță deosebită.
Balázs Béla, președintele organizației județene Sibiu a UDMR, gazda conferinței, i-a salutat pe cei prezenți, după care a mulțumit județelor din Ținutul Secuiesc pentru sprijinul pe care îl acordă de ani de zile, un sprijin care confirmă faptul că acele comunități care trăiesc în zone unde maghiarii sunt în minoritate nu sunt singure, ele sunt o parte integrantă a națiunii. Balázs Béla a subliniat că cei aproape zece mii de maghiari din județul Sibiu, oameni care doresc să rămână pe pământul lor natal, au un viitor, în pofida diminuării numărului lor, un fenomen care provoacă, uneori, îngrijorare. „Problemele comunității noastre trebuie să le remediem cu ajutorul unor programe comune pentru diaspora maghiară internă, cum este și programul în care se înscrie evenimentul de astăzi”, a arătat Balázs Béla în încheierea intervenției sale.
Csulák Péter, reprezentantul Consulatului General al Ungariei la Cluj, a dat citire mesajului adresat conferinței de Seszták Miklós, ministru al Dezvoltării în Guvernul Ungariei: „Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră față de Uniunea Democrată Maghiară din România, domnul Kelemen Hunor și domnul eurodeputat Winkler Gyula, pentru a fi inițiat instituirea acestei zile speciale, care aduce o contribuție ieșită din comun la întărirea sentimentului de apartenență comună la națiunea maghiară. Nu doar că ideile lui Bethlen Gábor și-au dovedit perenitatea, dar și situația noastră actuală este în consonanță, în multe aspecte, cu întrebări care acum un sfert de secol erau definitorii pentru destinul maghiarilor din Transilvania. Astăzi, pentru Ungaria și pentru Europa Centrală, una dintre provocările cele mai importante o reprezintă dezvoltarea, creșterea economică și perseverența. Maghiarii din Transilvania sunt nevoiți să se lupte, minoritari fiind, pentru bunăstarea lor, pentru șansa de a găsi locuri de muncă care să le asigure un trai decent și pentru drepturile naționale culturale și educaționale care să le dea forța necesară pentru a putea rămâne, ca maghiari, în această regiune. În calitatea mea de ministru al Dezvoltării Naționale, consider că sarcina mea cea mai importantă este aceea de a impulsiona, cu ajutorul tuturor instrumentelor la dispoziția acestui minister, relațiile bilaterale româno-ungare în sfera economiei și a politicilor de dezvoltare. În cadrul intensificării cooperării interguvernamentale româno-ungare, un rol deosebit le revine maghiarilor din Transilvania, ei sunt cei care știu cum să construiască o punte de legătură între cele două țări. Sunt convins că maghiarimea din Transilvania este o valoare pentru România, și că în Uniunea Democrată Maghiară din România, și în președintele Uniunii, Kelemen Hunor, care asigură maghiarimii o puternică reprezentare în Guvern și în Parlament, Guvernul României găsește un partener strategic, în interesul atingerii obiectivelor noastre comune”.
În continuarea lucrărilor conferinței, europarlamentarul Winkler Gyula a subliniat importanța planului de acțiune al UDMR pentru diaspora maghiară internă și a colaborării între Ținutul Secuiesc și diaspora internă, mulțumită cărora, la Congresul UDMR de la Oradea, s-a născut inițiativa de a celebra Ziua Diasporei Maghiare Interne.
„În cadrul parteneriatului dintre Ținutul Secuiesc și Diaspora internă trebuie să fie active nu doar județele diasporei interne, ci toate comunitățile locale din diaspora internă, deoarece pretutindeni există comunități maghiare. Trebuie să acordăm comunităților din anumite zone din județul Mureș aceeași atenție pe care o acordăm comunităților din Banat sau din Partium, iar soluțiile bune trebuie să ni le comunicăm reciproc și să le implementăm peste tot”, a subliniat Winkler Gyula.