Kereskényi: Relaţia dintre societatea română şi minoritatea maghiară trebuie să se bazeze pe solidaritate

Kereskényi: Relaţia dintre societatea română şi minoritatea maghiară trebuie să se bazeze pe solidaritate

Subiectul declaraţiei politice de azi a deputatului UDMR de Satu Mare, Kereskényi Gábor, a fost comemorarea Revoluţiei şi luptei pentru libertate din anul 1956, respectiv solidaritatea dintre români şi maghiari în lupta anticomunistă.

Parlamentarul UDMR a relatat pe scurt desfăşurarea evenimentelor din 23 octombrie 1956, care au izbucnit la Budapesta prin demonstraţia paşnică a studenţilor, transformată apoi în revoluţie iar apoi a fost înăbuşită în sânge, prin masacrul comis de trupele sovietice. Bilanţul evenimentelor a fost de 400 de condamnări la moarte şi executări, 22.000 de condamnări la închisoare, 18.000 de persoane internate în lagăre şi 250.000 de emigranţi care au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.

 

„Deşi poziţia oficială de atunci a Partidului Comunist Român era negativă, iar evenimentele catalogate ca  fiind "contrarevoluţii ale bandelor de terorişti", societatea românească a simpatizat, totuşi, cu revoluţionarii. Studenţii centrelor universitare din Timişoara, Cluj, Bucureşti, Braşov, Târgu Mureş şi Iaşi au organizat mitinguri de solidaritate în urma cărora au fost arestaţi mii de studenţi, cadre universitare şi intelectuali din România. Potrivit rapoartelor vremii, în perioada octombrie 1956 – decembrie 1962 au fost arestate peste 28.000 de persoane, dintre care doar în ianuarie 1957 – mai 1959 au fost pronunţate 10.000 de condamnări”, a  reiterat în declaraţia sa politică, Kereskényi.

 

Deputatul UDMR a atras atenţia asupra fenomenului de solidaritate care a existat în urmă cu 57 de ani între România şi Ungaria, subliniind totodată importanţa ca şi în prezent, relaţia între România şi Ungaria, dar şi relaţia interetnică între societatea românească şi societatea maghiară din România, trebuie să fie bazată pe principiul solidarităţii. 

 

„Astăzi nu mai există Uniunea Sovietică, însă ambele ţări se confruntă cu o altă problemă comună: Fondul Monetar Internaţional sau Banca Mondială, care încearcă să impună aceleaşi condiţii, aceleaşi reguli ţărilor din Bazinul Carpatic. Interesul nostru comun este de a depăşi cât mai curând criza financiară şi să ne îndreptăm spre progresul economic”, a concluzionat deputatul UDMR  de Satu Mare, Kereskényi Gábor.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél