Korodi Attila: Consiliul Europei trebuie să adopte o poziție referitoare la noua lege a Educației din Ucraina și să analizeze situația accesului la învățământul în limba maternă în toate statele europene
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, membru în Adunarea Generală a Consiliului Europei, a transmis o solicitare conducerii Delegației Române la Adunarea Parlamentară, de a iniția din partea delegației române, punerea pe ordinea de zi în sesiunea plenară din luna octombrie a APCE, în cadrul unei dezbateri de urgență, adoptarea unei rezoluții cu privire la noua lege a Educației adoptată de către Rada Supremă a Ucrainei, conform căreia sistemul de educație din Ucraina interzice educația în limba maternă a minorităților.
Korodi propune, de asemenea, ca delegația română să inițieze o propunere de rezoluție cu privire la accesul la educația în limba maternă a minorităților etnice naționale din Europa. Prin acest demers trebuie să se evalueze stadiul desfășurării educației în limba maternă și să se stabilească un sistem de cerințe elementar în vederea asigurării acesteia în toate statele europene.
De asemenea, în cadrul ședinței comisiei Camerei Deputaților din 12 septembrie, liderul de grup al UDMR a atras atenția membrilor coaliției și a liderilor partidelor de opoziție asupra situației din Ucraina și a cerut sprijinul tuturor partidelor parlamentare în acest caz.
”În Ucraina, sub masca reformării sistemului de învățământ, se împiedică învățarea în limba maternă. Acest lucru nu numai că se află în contradicție cu valorile europene, ci evocă perioadele cele mai triste de reprimare. Toată lumea are dreptul să învețe în limba maternă. Această lege încalcă drepturi fundamentale ale omului în cazul minorităților naționale indigene din Ucraina. De aceea, trebuie să dezbatem această problemă în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deoarece este vital să avem o alertă la nivel european în această situație”, a subliniat Korodi Attila, precizând că, potrivit noii legi a Educației adoptate în cursul săptămânii trecute de Parlamentul ucrainean, educația minorităților este diminuată semnificativ, deoarece prevederile legii privează pe minorități de posibilitatea studierii în limba maternă.
„Este esențial să tragem un semnal de alarmă la nivel european, să atragem atenția din partea celei mai importante instituții care are menirea de a dezvolta standarde legale pentru protecția minorităților etnice naționale, că decizia Radei Supreme a Ucrainei este împotriva drepturilor omului și împotriva drepturilor minorităților naționale definite în diferite convenții europene. În urma acestei analize, propunem adoptarea unui proiect de rezoluție care să consolideze educația în limba maternă. În prezent, există mai mult de 300 de minorități naționale indigene în Europa, practic fiecare al șaptelea cetățean este membru al unei minorități naționale sau vorbește limba unei minorități. Astfel, drepturile fundamentale ale acestor comunități sunt diminuate atunci când sunt adoptate legi precum cele din Ucraina. Prin urmare, Adunarea Parlamentară ar trebui să îndemne la consolidarea deciziilor existente privind educația în limba maternă la nivel european stabilind, în același timp, un sistem minim de reglementări pentru a asigura lărgirea posibilităților de educație în limba maternă și să îndemne statele europene să introducă noi elemente de jurisprudență în acest domeniu”, a subliniat Korodi Attila.
Liderul grupului UDMR este de părere că atenția Consiliului Europei ar încuraja statele europene să revizuiască cadrul legal pentru educația minorităților autohtone și să consolideze rolul practic al acestuia, dar și să facă mai stabil și mai accesibil studiul în limba maternă în întreaga Europă
”Este necesar să se elaboreze un proiect de rezoluție care să condamne situația din Ucraina și să atragă atenția asupra importanței educației în limba maternă, dar și să încurajeze și să sprijine utilizarea limbii materne în țările europene”, a declarat Korodi Attila.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei se reunește în ședință ordinară în luna octombrie.