Markó Attila: SUA susține în continuare restituirea proprietăților bisericești

Markó Attila: SUA susține în continuare restituirea proprietăților bisericești

Deputatul UDMR de Sfântu Gheorghe, Markó Attila, a avut o întrevedere cu ambasadorul Douglas Davidson, emisar special al Departamentului de Stat al SUA pe problematica Holocaustului și retrocedărilor.

Diplomatul de rang înalt se află la cea de a doua vizită în România pe parcursul acestui an, pentru a se informa asupra situației retrocedărilor bunurilor bisericești, respectiv a stadiului în care se află cazul colegiului “Mikó” din Sf. Gheorghe. 

 

În cadrul întâlnirii, Markó Attila a declarat că procesul retrocedărilor a înregistrat un minim progres, dar încă se lovește de obstacole, fiind mult în urmă față de promisiunile și așteptările inițiale.  Deciziile luate în acest domeniu sunt foarte puține, iar hotărârile de guvern menite să reglementeze păstrarea destinației imobilelor, întârzie să apară. La fel de imprevizibil este și procesul acordării despăgubirilor, nefiind finalizată nici măcar inventarierea terenurilor. De asemenea, la doar câteva luni după adoptarea legii, Guvernul vine cu noi modificări, ceea ce face imposibilă implementarea ei.

 

Douglas Davidson s-a interesat și de soarta proiectului legii privind retrocedarea imobilelor bisericești. Markó Attila a relatat oficialului american, că ”Senatul a respins propunerile UDMR, legea aflându-se momentan în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaților, dar fără prea mult succes”.


“Noi, totuși, încă sperăm ca primul ministru să se țină de cuvânt și Guvernul să vină cu soluții legislative concrete în acest domeniu”, a arătat Markó.

 

Un alt subiect important al întâlnirii a fost stadiul procesului legat de restituirea Colegiului “Székely Mikó”  din municipiul Sf. Gheorghe, județul Covasna.”SUA continuă să urmărească cu mare interes modul în care evoluează acest caz, și sperăm ca în cele din urmă să se facă dreptate, iar aceasta să se reflecte în decizia instanței”, a declarat diplomatul de la Washington.

 

Markó Attila a mulțumit pentru sprijin Departamentului de Stat  al SUA, respectiv al diplomaților americani, și a atras atenția asupra faptului că, în ultima perioadă, justiția a devenit un instrument folosit împotriva bunurilor, simbolurilor și drepturilor comunității maghiare.

”Acest caz nu mai este demult unul personal, ci o acțiune îndreptată împotriva comunității noastre, iar prin modul de argumentare și prin consecințele sale lezează principiile democrației și statului de drept”, a afirmat deputatul UDMR.

pe aceeași temă

Hírlevél