Parlamentarii UDMR au iniţiat un proiect de lege pentru accelerarea restituirii proprietăţilor bisericeşti

Parlamentarii UDMR au iniţiat un proiect de lege pentru accelerarea restituirii proprietăţilor bisericeşti

Grupurile UDMR din Senat şi Camera Deputaţilor au depus marţi, 5 martie în Parlament un proiect de lege privind finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor bisericeşti.

Proiectul de lege, menit să accelereze restituirea proprietăţilor bisericeşti a fost elaborat de către liderii UDMR şi prezentat la Sfântu Gheorghe, încă în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din 2012. Actuala iniţiativă legislativă reprezintă o propunere de modificare a legii aflate în vigoare privind restituirea proprietăţilor bisericeşti şi are ca scop clarificarea problemelor apărute în interpretarea textului de lege.  

„Prin iniţierea proiectului de lege, se materializează o dorinţă mai veche a noastră, având în vedere că de 23 de ani încoace, UDMR încearcă afirmarea în cadrul procesului legislativ a principiului restitutio in integrum. Pe parcursul următoarelor săptămâni, Guvernul României trebuie să ia o decizie în această chestiune, iar poziţia adoptată de UDMR este în sprijinul intereselor bisericeşti. Proprietăţile bisericeşti trebuie cât mai curând restituite proprietarilor de drept. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a obligat România să revizuiască întreaga legislaţie în acest domeniu.  Avem speranţa că propunerile UDMR se vor regăsi în forma finală a legii. Proiectul nostru de lege accelerează şi finalizează totodată un astfel de proces” – a subliniat deputatul  Markó Attila referindu-se la paşii legislativi întreprinși de UDMR. Parlamentarul de Covasna a declarat, că propunerea de legislativă este menită să soluţioneze acele situaţii care datorită problemelor de interpretare au devenit în momentul de față foarte importante.  

„Ar oferi soluţii pentru probleme şi situaţii precum cel al imobilelor întabulate pe numele unor instituţii ori fundaţii ale Bisericilor. Scopul nostru este ca  în astfel de cazuri cadrul proprietarilor de drept să fie evident” – a detaliat Marko, subliniind că proiectul de lege ar preveni pe de o parte şi iniţierea unor procese ca cel al Colegiului Székely Mikó, iar pe de altă parte ar stopa acele demersuri în care statul încearcă, pe calea instanțelor, renaţionalizarea clădirilor.

Proiectul de lege al UDMR oferă soluţii şi pentru situaţiile speciale în care, în incinta clădirilor restituite îşi desfăşoară activitatea diverse instituţii. „În cazul în care clădirea respectivă găzduieşte o școala, legea obligă pe proprietar să menţină timp de cinci ani afecțiunea clădirii, iar în acelaşi timp obligă şi administraţia locală ca după expirarea celor cinci ani să găsească o soluţie viabilă pentru asigurarea continuităţii instituției de învăţământ.”- a explicat Markó Attila, adăugând că proiectul de lege conţine şi prevederi care au ca scop accelerarea şi finalizarea proceselor de restituire: „Conform propunerii noastre, ar deveni obligatorie întrunirea lunară a comisiei de retrocedare, respectiv în condiţiile în care un dosar devine complet,  comisia este obligată să adopte o decizie în termen de 60 de zile de la data declarării acestui fapt de către solicitant. Printr-o astfel de reglementare împiedicăm amânarea nejustificata a luării unei decizii   așa cum se întâmplă în momentul de faţă în cazul Bibliotecii Batthyáneum din Alba Iulia” a declarat deputatul UDMR de Covasna,  Markó Attila.

pe aceeași temă

Hírlevél