Parlamentarii UDMR urgentează adoptarea legii privind acordarea de stimulente pentru  culturile plantelor energetice

Parlamentarii UDMR urgentează adoptarea legii privind acordarea de stimulente pentru culturile plantelor energetice

În calitate de participanţi la elaborarea legii privind culturile de plante energetice, deputaţii UDMR Kelemen Atilla, vicepreşedintele comisiei pentru agricultură şi Antal István, secretar al comisiei pentru industrie, s-au întâlnit marţi la Bucureşti cu Ministrul Agriculturii.

Legea a fost deja adoptată în Comisiile de specialitate ale celor două camere ale Parlamentului, însă nu a primit deocamdată votul final. Deputaţii UDMR au discutat cu ministrul agriculturii despre motivele susţinerii acestei legi, deoarece cultivarea plantelor energetice ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru cei ce muncesc în domeniul agricol.  

„Acest proiect de lege ar asigura plata de stimulente pentru cei care doresc să se ocupe de cultivarea plantelor energetice. La începutul fiecărui mandat, noii miniştrii solicită lista proiectelor de lege care au primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate în mandatul trecut, iar astfel se încetineşte mult procesul legislativ. Noi am cerut domnului ministru să nu solicite reanalizarea proiectului de lege privind culturile de plante energetice, deoarece oricum ultimul articol al textului stabileşte că, legea poate intra în vigoare numai după adoptarea sa în Parlamentul de la Bruxelles” – a relatat deputatul Antal István. Deputatul UDMR a adăugat totodată, că din perspectiva cultivatorilor, ar fi de dorit ca până în luna iunie să poată obţine un răspuns pozitiv de la Bruxelles, pentru ca de la 1 octombrie să poată solicita plata stimulentelor, în condiţiile prevăzute de lege.

„În primăvara anului 2014 a debutat un proces mult aşteptat mai ales de către cei aflaţi în posesia unor terenurilor care nu pot fi cultivate alt gen de produse agricole. Domnul Ministru ne-a promis că în cursul acestei săptămâni materialul va fi evaluat de specialiştii ministerului. Am înţeles, că procesul se află deja în etapa de aprobare la Bruxelles, existând şanse ca în luna martie să fie luată o decizie finală în Parlament.” – a declarat Antal referitor la detaliile discuţiei avute cu ministrul agriculturii.

Deputatul UDMR de Mureş, Kelemen Atilla a afirmat că în vederea efectuării unei analize şi evaluări temeinice a proiectelor de lege agricole, au cerut ministrului de resort, să se consulte şi cu specialiştii UDMR din domeniul agriculturii. „ Am ajuns la o înţelegere cu domnul ministru în privinţa consultării şi a specialiştilor UDMR, în etapele pregătitoare a legilor agricole, respectiv să includă propunerile viabile ale UDMR în iniţiativele legislative ale Guvernului” – a declarat deputatul Kelemen Atilla.

Totodată, parlamentarii UDMR au discutat şi despre propunerile de modificare iniţiate de UDMR şi respinse în comisia de specialitate a Senatului, referitor la noile reglementări în domeniul taxelor şi impozitelor din agricultură, solicitând ministrului revizuirea procesului de impozitare deoarece există propuneri de modificare, care pot face ca sistemul să devină mai inteligibil şi aplicabil.  

pe aceeași temă

Hírlevél