Rezoluţia Consiliului Permanent al UDMR

Rezoluţia Consiliului Permanent al UDMR

Uniunea Democrată Maghiară din România a luat cunoştinţă cu indignare şi stupoare de faptul că s-a decis renaţionalizarea clădirii Colegiului Székely Mikó, iar deputatul Uniunii, Markó Attila, împreună cu Marosán Tamás, fost jurist al bisericii reformate, respectiv Silviu Clim, membru în perioada respectivă în comisia Ministerului Justiţiei, au fost condamnaţi definitiv de către instanţa de judecată la trei ani de închisoare cu suspendare.

Consiliul Permanent al UDMR consideră condamnarea profund nedreaptă faţă de biserica maghiară, faţă de cei care au contribuit la aplicarea legii, precum şi faţă de cei cărora dictatura comunistă le-a confiscat în mod abuziv bunuri imobiliare. Decizia instanţei creează, astfel, un precedent periculos, în baza căruia vor putea fi solicitate anulări ale deciziilor de retrocedare adoptate pe căi similare. Astfel, este periclitat tot ceea ce Uniunea Democrată Maghiară din România a întreprins  pe parcursul ultimilor 20 de ani, în domeniul retrocedării bunurilor confiscate. 

 

UDMR, încă de la înfiinţarea sa, a militat pentru retrocedarea imobilelor confiscate şi naţionalizate, confruntându-se de foarte multe ori cu un puternic curent politic de opoziţie. Azi, datorită eforturilor Uniunii, numeroase imobile bisericeşti şi private se află din nou în proprietatea celor de drept, însă procesul de retrocedare nu s-a încheiat în totalitate. Din 1990 încoace, demnitarii UDMR au continuat să depună eforturi în acest sens. La fel a făcut şi deputatul Marko Attila care, de-a lungul carierei sale politice,  a sprijinit procesul de retrocedare a peste o mie de imobile bisericeşti naţionalizate. Instanţa, prin sentinţă definitivă, l-a condamnat pe nedrept nu numai pe Marko Attila, ci a decis şi renaţionalizarea clădirii Colegiului Székely Mikó.

 

Garantăm celor implicaţi în procesele de retrocedare, precum şi opiniei publice, că Uniunea Democrată Maghiară din România va iniţia toate demersurile necesare pentru ca procesul  Mikó să ajungă la cele mai înalte foruriinternaţionale.

 

Solicităm, totodată, bisericilor, societăţii civile şi întregii comunităţi maghiare din Transilvania să exprime o largă solidaritate în acest caz.

pe aceeași temă

Hírlevél