Sărbătoarea limbii materne

Sărbătoarea limbii materne

La invitația Departamentului pentru Relații Interetnice, Uniunea Democrată Maghiară din România a transimis un mesaj cu ocazia zilei de 21 februarie, proclamată  Ziua Internaţională a Limbii Materne de către UNESCO. În cele ce urmează, puteți citi gândurile formulate de Hegedüs Csilla, Vicepreședinte executiv al UDMR, responsabil pentru Cultură:

Cuvinte despre inefabil: de la Sándor Lénárd până la George Bernard Shaw

 

Un medic și scriitor maghiar, bun cunoscător al limbii germane, latine, italiene și engleze, spunea la un moment dat despre limba sa maternă, că limba maghiară ”este asemenea unui instrument muzical: pentru a reuși să-l stăpânești, trebuie să exersezi cu perseverență în fiecare zi”. Definiția aceasta, formulată de Sándor Lénárd, subliniază de fapt ceea ce, adesea, reprezintă o teamă reală pentru cei care se încumetă să învețe limba noastră maternă ca pe o limbă străină, și anume că ea nu se lasă ușor cucerită. 

Însă, trebuie să recunoaștem, că această definiție poetică conține și rânduiala de care nici noi, maghiarii, nu suntem scutiți: nevoia de perfecțiune, cu care abordăm limba noastră maternă, fiindcă această limbă pretinde o astfel de vigilență constantă și acționară de la vorbitorii săi. Zilnic trebuie să exersăm la acest instrument sensibil pentru a obține cele mai fine acorduri, pentru ca sfințenia ei să rămână intactă. Totodată, într-o abordare mai umoristică, cunoaștem nenumărate anecdote care dovedesc existența unor reguli ale limbii maghiare pentru excepțiile de la regulă. O întrebare logică s-ar deduce din aceste constatări: cum de putem iubi ceva atât de dificil? Ei bine, acesta este un privilegiu la care, noi, maghiarii, nu am fost nevoiți să reflectăm niciodată. La fel cum niciodată o mamă nu se gândește de ce își iubește copilul, încă din momentul conceperii sale….

 „Pot să afirm cu îndrăzneală că, după ani întregi de studiu a limbii maghiare, m-am convins: dacă maghiara ar fi fost limba mea maternă, opera mea ar fi fost mult mai valoroasă. Pentru simplul motiv că în această limbă specială, de o forță exuberantă, pot fi descrise cu mult mai multă acuratețe micile diferențe, vibrațiile secrete ale sentimentelor”. Aceste cuvinte aparțin unei personalități marcante a literaturii britanice. Îți mulțumim, G.B. Shaw! Niciun vorbitor nativ de limbă maghiară nu ar fi putut formula mai clar esența unei iubiri veșnice. Este o adevărată onoare faptul că un maestru al literaturii universale a identificat cu atâta precizie motivul pentru care noi, maghiarii, iubim, protejăm și păstrăm cu ardoare limba noastră maternă!

 

Hegedüs Csilla,

Vicepreședinte executiv pentru Cultură

Uniunea Democrată Maghiară din România

 
 

pe aceeași temă

Hírlevél