Solidaritatea comunității, esențială în proiectele de viitor – Dezbatere publică la Brașov cu președintele Kelemen Hunor
„Solidaritatea și înțelegerea reciprocă sunt valorile comune, fundamentale care trebuie întărite în cadrul comunității maghiare din România”, a subliniat în cadrul unei dezbateri publice președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Brașov, referitor la strategia pe care trebuie să o urmeze Uniunea pentru a rămâne unitară și a garanta viitorul reprezentării maghiarilor. „Pe lângă ideea solidarității, valorile culturale, educaționale și religioase reprezintă fundamentele comune pentru maghiarii din diferitele regiuni ale țării. Aceste valori trebuie să le consolidăm, pentru a asigura viitorul comunității noastre”, a adăugat președintele UDMR la evenimentul găzduit în sala festivă a Bisericii Evanghelice-Lutherane din Brașov.
Kelemen Hunor a vorbit și despre faptul că, deși maghiarii din diferitele regiuni se confruntă cu probleme specifice, iar soluțiile la acestea nu pot fi unele general valabile, există, în schimb, valori fundamentale comune, care întăresc solidaritatea, printre care și reprezentarea politică a intereselor comunității, valoare de peste 25 de ani.
Președintele UDMR a vorbit și despre compromiterea în spațiul public a procesului de retrocedare a bunurilor imobiliare ale bisericilor, care se datorează faptului că instituțiile de stat crează o falsă impresie potrivit căreia bisericilor istorice maghiare le-au fost retrocedate imobile care nu s-ar fi aflat în proprietatea acestora.
„Regimul comunist a confiscat clădirea Colegiului Székely Mikó și multe alte imobile de importanță istorică de la biserică. Procesul de retrocedare nu doar că este departe de a se fi încheiat, acum se încearcă, prin metode instituționale, stoparea următorilor pași firești. Acest fapt este inacceptabil și riscant în același timp”, a afirmat Kelemen Hunor, precizând că sistemul judiciar, ca segment important în funcționarea statului de drept și esențial în cazul unei democrații sănătoase, trebuie să funcționeze echitabil, just și eficient. Cu toate acestea, urmărind procesele publice actuale, se ivește întrebarea logică: de ce a trebuit să se aștepte un deceniu ca unele litigii, situații de ordin penal, să fie făcute publice?
”Indiscutabil, este necesar ca această ramură a puterii să ofere justiție și dreptate pentru toți. Cetățenii, însă, ar trebui să fie informați corect cu privire la aceste cazuri și nu prin intermediul unor emisiuni de tip reality-show. În societățile europene, pedepsirea celor certați cu legea nu are loc în văzul public, justiția fiind aplicată astfel încât cetățenii au percepția unei societăți perfect funcționale”, a mai adăugat președintele UDMR.
Răspunzând la întrebarea moderatorului dezbaterii, jurnalistul Ambrus Attila, liderul Uniunii a menționat, de asemenea, că în prezent nici în activitatea Parlamentului, nici în cea a Guvernului nu există o viziune pe termen lung, ritmul de muncă este mult încetinit, iar țara trebuie să își găsească calea de urmat cât mai curând posibil. Baza acesteia trebuie să fie o viziune de viitor coerentă, altminteri, din cauza blocajelor instituționale, progresul va stagna la toate nivelele, iar societatea poate considera irosiți anii care urmează.