Târgu-Mureș: Soluție inovativă în cazul indicatoarelor bilingve cu denumirile stradale

Târgu-Mureș: Soluție inovativă în cazul indicatoarelor bilingve cu denumirile stradale

Consiliul Local Târgu-Mureș a adoptat proiectul de hotărâre al grupului UDMR privind denumirile străzilor, prin care s-ar rezolva problema indicatoarelor bilingve printr-o abordare specifică, complet nouă față de încercările anterioare din alte localități ale țării. Inițiativa noastră vizează schimbarea denumirilor străzilor și am propus ca denumirea oficială a acestora să fie de la început stabilită în ambele limbi, astfel încât denumirea în limba română a străzii să fie însoțită, prin cratimă, și de corespondentul în limba maghiară al acesteia, iar astfel să figureze în toate documentele oficiale și să apară pe indicatoarele stradale. În acest caz nu este vorba de traducerea, ci de schimbarea denumirilor străzilor. Strada, care în prezent este numită strada Tineretului în nomenclatorul denumirilor străzilor și în documentele oficiale, se va numi strada Tineretului – Ifjúság utca. Din totalul celor 463 de străzi ale orașului, 352 vor fi redenumite în acest fel, mai exact cele care includ nume, locuri, date ale evenimentelor istorice. Numele personalităților istorice din denumirile străzilor vor apărea în două limbi, numai dacă este vorba despre o personalitate considerată de ambele comunități ca parte a istoriei proprii.

Schimbarea nomenclatorului stradal este motivată de faptul că propunerile noastre de amplasare a indicatoarelor bilingve cu a denumirii românești oficiale și traducerii acestora în limba maghiară au fost respinse în mod constant de autorități, spunând că Legea nr. 215/ 2001 a administrației publice locale nu menționează în mod explicit că denumirile străzilor trebuie să figureze și în limba maghiară.

Din păcate, România nu implementează prevederile clare ale Chartelor Europene, deși a ratificat aceste documente. De aceea a trebuit să găsim o soluție juridică diferită pentru rezolvarea definitivă a cazului. Proiectul de hotărâre al UDMR invocă HG nr. 63/2002, care prevede în mod clar că adoptarea sau modificarea nomenclatorului stradal este competența exclusivă a consiliilor locale, adică administrațiile locale pot decide liber în privința denumirilor străzilor.

În opinia noastră, soluția pe care o propunem poate rezolva definitiv problema indicatoarelor stradale bilingve în Târgu Mureș și sperăm că va fi un reper privind modul în care pot fi remediate tensiunile interetnice din Târgu Mureș.

Pe ordinea de zi a ședinței CL a figurat și un proiect de hotărâre elaborat de POL, privind denumirile străzilor. Inițiativa urmează același principiu ca și proiectul anterior, din 2001, al UDMR, prin care am solicitat plasarea traducerilor denumirilor stradale.

Într-un oraș în care aproape jumătate din populație este de naționalitate maghiară, plasarea indicatoarelor stradale bilingve ar trebui să fie un act de normalitate, nici măcar o chestiune de natură româno-maghiară.

Din perspectiva UDMR, soluționarea cazului este mai importantă decât ca aceasta să fie un subiect de concurență între partide, prin urmare, am decis să susținem prin votul nostru și propunerea reprezentanților Partidului Oamenilor Liberi.

pe aceeași temă

Hírlevél