„Trebuie să redăm Parlamentului rolul inițial și prestanța absolut necesară într-o democraţie parlamentară”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, într-o conferință de presă susținută, astăzi, la Arad.

„Trebuie să redăm Parlamentului rolul inițial și prestanța absolut necesară într-o democraţie parlamentară”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor, într-o conferință de presă susținută, astăzi, la Arad.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor a vorbit despre cele două decizii, adoptate în premieră de Consiliul Permanent al UDMR, în legătură cu participarea la alegerile parlamentare. Prima, vizează consolidarea parteneriatului cu Partidul Civic Maghiar prin acordarea a două locuri  considerate eligibile, pe listele de candidați din județele Covasna și Mureș.

”Este o premieră faptul că vom merge în alegeri împreună cu PCM, oferim acestui partid două locuri eligibile pe listele noastre, ei urmând să candideze sub sigla UDMR. Prin acest gest răspundem cerinței comunității maghiare, care ne-a solicitat în repetate rânduri să încercăm găsirea unor soluții comune, a unei înțelegeri. Am mai făcut anul acesta încă un pas prin care încercăm să întărim solidaritatea internă, lucru pe care îl consider extrem de important. Nu este însă vorba despre o alianţă, este un acord pe care l-am parafat săptămâna trecută, în urma căruia PCM va primi două locuri eligibile pe listele noastre” a precizat Kelemen Hunor.

Și cel de al doilea aspect prezentat de președintele UDMR, vizează întărirea solidarității interne. Astfel, conducerea Uniunii a decis să ofere un loc eligibil unuia dintre judeţele de unde UDMR a primit în fiecare an electoral voturi, dar nu are şansa de a trimite un reprezentant în Parlament. Este vorba despre locul 4 pe lista pentru Camera Deputaţilor din judeţul Harghita, care a fost oferit  candidatului din  judeţul Sibiu, Benedek Zakariás.

”NU putem să ne rezumăm doar la retorică atunci când spunem că fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare membru al comunității. În consecință, pentru prima dată în acest an electoral am oferit un loc,  considerat de noi eligibil, unui candidat reprezentant al comunității maghiare din diaspora internă, unde UDMR primește întotdeauna zeci de mii de voturi care nu sunt suficiente pentru obținerea unui mandat în sine, ajungând astfel în coșul comun  la nivel național. Și prin acest gest vrem să contribuim la întărirea solidarității interne, fără de care nu putem obține nici un succes: regiunile compacte depind de solidaritatea diasporei interne, iar diaspora internă, la rândul său, depinde de comunitatea maghiară din zonele compacte”, a precizat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a vorbit și despre importanța perioadei care va urma după desfășurarea alegerilor parlamentare - având în vedere faptul că se preconizează schimbări dificile, dar importante.

Parlamentul trebuie să își redobândească rolul bine definit și prestanța absolut necesară într-o democraţie parlamentară”, a subliniat președintele UDMR, adăugând:

”Evident, electoratul este cel care va decide cum va arăta clasa politică şi Parlamentul în urma alegerilor din 11 decembrie. Dar important este ca în urma alegerilor să avem un guvern politic, pentru că un guvern care nu are susţinere politică, cum este cel de acum, care nu are nici majoritate, nu cred că reuşeşte să facă treabă bunăTrebuie să redăm Parlamentului prestanța absolut necesară într-o democraţie parlamentară, iar acest lucru depinde de noi, politicienii, dar şi de electorat'

Răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști, Kelemen Hunor a vorbit și despre faptul că, deși Ministerul Culturii intenționase retragerea Pelerinajului de la Șumuleu Ciuc de pe lista candidaturilor la UNESCO, momentan se pare cu nu vor da curs acestei intenții, iar dosarul nu va fi retras.

”În cursul verii am semnalat în repetate rânduri premierului cât și ministrului de resort riscurile care ar exista în cazul retragerii dosarului de candidatură. Consider că au înțeles argumentele noastre”, a afirmat președintele UDMR, exprimându-și speranța că la reuniunea Comisiei UNESCO, care va avea loc în toamna acestui an, în Etiopia, se va lua o decizie finală favorabilă pentru Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc.

pe aceeași temă

Hírlevél