UDMR a înaintat propunerile de modificare a reglementărilor privind acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului

UDMR a înaintat propunerile de modificare a reglementărilor privind acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Secretariatul General al Uniunii Democrate Maghiare din România a înaintat azi 17 aprilie Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare coordonată de Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, propunerile de modificare a reglementărilor privind acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Prezenta propunere face parte dintr-o serie de măsuri legislative, iniţiate deja anul trecut, menite să contracareze tendinţele demografice negative cu care se confruntă  societatea românească. Documentul a fost realizat de grupul de specialişti al UDMR şi finalizat ca urmare a unui şir de consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Principalele prevederi ale propunerii vizează restabilirea cvantumului indemnizaţiei de creştere a copilului la nivelul existent anterior introducerii măsurilor de austeritate bugetară adică 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani. Un alt amendament va propune ca indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv dreptul de a beneficia de indemnizaţie, să fie acordat pe o perioadă de 3 ani, începând cu cel de al patrulea copil. O propunere importantă se referă şi la eliminarea restricţiei de realizare a unor venituri impozabile pe perioada concediului de îngrijire a copilului, respectiv introducerea posibilităţii de angajare cu normă redusă concomitent cu scăderea cuantumului indemnizaţiei.

Specialiştii UDMR solicită totodată ca dreptul celuilalt părinte care beneficiază conform Directivei Europene de o lună de concediu şi indemnizaţie să fie exercitabil din momentul naşterii copilului până la împlinirea vârstei de 8 ani de către acesta. Scopul este implementarea directivei în sistemul legislativ românesc astfel încât aplicarea ei să nu creeze dificultăţi nici în rândul familiilor nici în cel al angajatorilor.

Amendamentele vor fi înaintate şi Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor.


pe aceeași temă

Hírlevél