UDMR: Examenele de capacitate și de bacalaureat vor fi susținute în regim diferențiat de către elevii claselor maghiare

UDMR: Examenele de capacitate și de bacalaureat vor fi susținute în regim diferențiat de către elevii claselor maghiare

„Ca urmare a activității coordonate a grupurilor UDMR din Parlament a fost adoptat, pentru a doua oară, amendamentul nostru privind introducerea examenelor diferențiate de capacitate și bacalaureat pentru elevii claselor cu predare în limba maghiară. Proiectul de lege a revenit în Parlament după ce șeful statului a invocat o obiecție constituțională față de anumite prevederi ale pachetului legislativ care a inclus și inițiativa UDMR. Plenul Senatului a redezbătut și adoptat, astăzi, proiectul de lege într-o formă prin care să fie menținute prevederile referitoare la examenele speciale la limba și literatura română pentru elevii care frecventează școala în limba maternă. Sperăm că, astfel, se va elimina definitiv orice obstacol în calea introducerii examenelor diferențiate de capacitate și bacalaureat”, a declarat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, după ce în cadrul ședinței de plen s-a reglementat prin ridicare la rang de lege a prevederilor OUG nr. 68 din 2016, act normativ care include și propunerile de modificare ale Uniunii.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, susține că "Prin inițiativa Uniunii se introduce o măsură logică și necesară în domeniul educației, care va elimina o discriminare evidentă, deoarece elevii maghiari care învață limba și literatura română, după o programă specială,  ar fi dezavantajați dacă ar primi la examene aceleași subiecte ca elevii pentru care româna este limbă maternă și studiază după altă programă și au alte manuale. În 2011, în perioada în care UDMR a fost la guvernare, în Legea Educației a fost inclusă o prevedere, potrivit căreia, elevii care frecventează învățământul minoritar să studieze limba română după o programă specială. În anii următori vor termina școala acești elevi din clasele maghiare, care au studiat limba română după o programă specială, de aceea este important să fie aprobată, cât mai curând, posibilitatea susținerii examenelor de capacitate și bacalaureat, în mod diferit față de elevii care au limba maternă româna”.

Senatorul UDMR, Cseke Attila, a subliniat faptul că, pe lângă introducerea examenelor diferențiate, amendamentul Uniunii clarifică, de asemenea, cadrul juridic pentru înființarea Centrului pedagogic maghiar.

”Sistemul de învățământ prevede pentru cadrele didactice diferite cursuri de perfecționare, în urma cărora performanța lor va fi notată cu un anumit punctaj. Centrul de formare pedagogică va oferi profesorilor maghiari ocazia de a se instrui în limba lor maternă. Punctele obținute în urma acestor cursuri ajută la dezvoltarea carierei profesionale a cadrelor didactice și sunt esențiale pentru competițiile organizate în vederea ocupării funcțiilor de conducere. Resursele financiare pentru funcționarea Centrului pedagogic sunt asigurate pentru 2 ani, dar trebuia clarificat și cadrul juridic necesar”, a precizat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat.


pe aceeași temă

Hírlevél