Vrem garanții pentru respectarea drepturilor comunității maghiare din România - UDMR a lansat principalii candidaţi pentru alegerile locale
”Pentru alegerile locale din acest an, pentru județul Satu Mare avem două obiective majore: redobândirea conducerii administrației municipiului și județului Satu Mare”, a declarat senatorul UDMR, Pataki Csaba, candidatul Uniunii la președinția Consiliului Județean Satu Mare. El a reiterat importanța reprezentării comunității maghiare într-un județ unde ponderea maghiarilor este de aproape 50 la sută, unde trăiesc peste 100.000 de maghiari. Pataki Csaba și-a exprimat regretul cu privire la faptul că decalajul economic dintre județul Satu Mare și județele învecinate este tot mai accentuat, iar majoritatea indicatorilor economici demonstrează că până și județul Botoșani înregistrează progrese raportat la județul Satu Mare.
”Timp de 12 ani am activat în domeniul accesării fondurilor europene, iar această experiență îmi permite să afirm că, dacă nu vom exploata la maximum posibilitățile oferite de ciclul bugetar european 2014-2020, atunci vom rata oportunitatea pentru totdeauna”, a adăugat Pataki. În concluzie, el a subliniat că fiecare zi a perioadei următoare reprezintă un nou pas spre țelul stabilit de comunitatea sătmăreană de a-și consolida reprezentarea în administrația publică, de a redobândi conducerea municipiului și județului Satu Mare.
„Mai mult, mai bine – este sloganul meu în această campanie. Locuri de muncă mai bune! Posibilități mai multe pentru Satu Mare! Un oraș mai bun și elan mai mult! Am un program electoral foarte concret, structurat punctual, în vederea relansării acestui oraș. Deoarece este nevoie de o relansare economică, dezvoltare infrastructurală și de îmbunătățirea siguranței și ordinii publice. Vom regândi rețeaua de circulație rutieră și a venit vremea ca și managementul public al orașului să funcționeze conform standardelor secolului al XXI-lea”,a subliniat Kereskényi Gábor, candidatul UDMR la Primăria municipiului Satu Mare. Convingerea sa este că victoria în alegeri este posibilă numai dacă cei care își doresc cu adevărat schimbare vor înțelege că decizia se află în mâinile lor. ,,Am reușit să învingem Someșul care, cam odată la 100 de ani, a inundat în întregime orașul. Îl vom învinge și pe actualul primar care, în cei patru ani de mandat, a făcut mai mult rău municipiului, decât oricare din revărsările Someșului. Singur nu pot câștiga, doar avându-i alături pe toți cei care vor să și acționeze în interesul acestei schimbări. Satu Mare nu are nevoie de haos, nu are nevoie de ignoranță, nu are nevoie de stagnare. Dar trebuie, însă, să credem cu adevărat că a sosit șansa schimbării și trebuie mers la vot. Doar astfel vom reuși, dacă vom acționa mai eficient și vom fi mai mulți decât am fost în urmă cu patru ani”, a subliniat candidatul Uniunii.
Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, candidatul UDMR la funcția de primar, a mulțumit pentru sprijinul Uniunii și al oamenilor.
„Susținerea comunității și Uniunii mi-a dat putere. Pe teamă nu se poate construi un viitor. Ori noi numai împreună putem fi puternici, numai împreună putem progresa ca și comunitate”, a declarat edilul, precizând că orașul pe care îl conduce a ales calea dezvoltării, a autoîncrederii, succesului, însă toate acestea nu ar valora prea mult fără susținere reciprocă.
„Acum, cel mai important este să avem cele mai bune rezultate la alegerile locale, iar mai târziu și la cele parlamentare. Însă, fără sprijin reciproc nu vom reuși să ne atingem țelul. Noi, primarii localităților, constatăm zilnic preocupările oamenilor. Noi suntem cei care vedem, cu adevărat, împrejurările vieții lor cotidiene. Nu aparținem doar familiilor, ci și comunității noastre, iar comunitatea nu poate fi păcălită”, a spus Antal.
”Trebuie să învingem sentimentul de neîncredere, acesta fiind principalul obstacol în calea realizării obiectivelor noastre”, a spus în deschiderea discursului său, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj, candidatul UDMR la funcția de edil al orașului. Ea a reiterat faptul că, deși rezultatele din acest mandat sunt semnificative, situația ar putea fi și mai bună.
”Sunt tot mai mulți tineri, tot mai multe investiții. Datorită muncii ultimilor ani, putem afirma nu doar că este bine să fii clujean, ci și faptul că, astăzi, este bine să fii maghiar în Cluj. Adevărat, dar este loc și de mai bine”,a precizat Horváth Anna.
Pe lângă soluționarea problema inscripțiilor bilingve, una din prioritățile majore o constituie eliminarea neîncrederii în rândul comunității.
”Noi, cei care ne asumăm un rol în sarcina de reprezentare a intereselor comunității, trebuie, în primul rând, să redăm tinerilor speranța, să stârnim încredere, să conștientizăm forța de mobilizare a comunității. Nu prin vorbe, ci prin fapte concrete: prin muncă efectuată cu demnitate, optimism și devotament. Cu profesionalism exemplar și entuziasm”, a argumentat candidatul UDMR la funcția de primar.
„Voi munci pentru ca municipiul Cluj să devină un oraș al tinerilor creativi și cu inițiativă, unde ei se simt bine și au garanția viitorului. Vreau ca acest oraș să fie citadela tinerei generații de succes”, a subliniat Horváth Anna.
”Îmi asum sarcina unui nou mandat, având o experiență de 16 ani în administrația publică locală. Am transformat Sovata într-un oraș mult mai primitor și mai prosper. Acest proiect de succes trebuie implementat și în cazul județului Mureș”, a arătat Péter Ferenc primarul localității Sovata, candidatul UDMR la șefia Consiliului Județean Mureș. El a mai adăugat că dezvoltarea economică poate fi realizată prin stabilirea unei strategii adecvate.
”Județul Mureș este legătura dintre Ținutul Secuiesc și diaspora internă, iar din acest motiv este important să îl consolidăm. Am încredere că electoratul maghiar va înțelege importanța acestei poziții, iar la alegerile din iunie vom reuși să scriem istorie”, a spus edilul mureșean.
Pásztor Sándor, candidatul Uniunii la președinția Consiliului Județean Bihor, consideră că în reprezentarea intereselor comunității maghiare nu este nevoie de competiție, ci de forță și atitudine comună. „Ca specialist în domeniul gospodăririi apelor, am experimentat importanța solidarității. Am învățat că nu contează granițele, nici împrejurările, deoarece în fața unei amenințări precum inundațiile, există o singură soluție: solidaritatea. Obiectivul meu major este ca municipiul Oradea și județul Bihor să devină centre regionale. Pentru aceasta va fi nevoie de unitate din partea tuturor partidelor politice, va fi nevoie de solidaritate”, a afirmat candidatul Uniunii.
„Noi, toți cei ce suntem astăzi aici, ne-am asumat sarcina de reprezentare a comunității maghiare, de apărare a drepturilor noastre. Este un rol important, dar și o responsabilitate imensă”, a declarat și Szilágyi Róbert István, candidatul UDMR la funcția de președinte al Consiliului Județean Sălaj. „Am convingerea că pot și putem continua împreună cu colegii consilieri, reprezentarea eficientă a UDMR în conducerea Consiliului Județean deoarece, numai împreună, muncind în echipă, putem obține rezultate”, a spus Szilágyi. Potrivit acestuia, există numeroase realizări în activitatea din ultimii 25 de ani a reprezentanților UDMR, care au făcut tot ce a depins de ei și vor continua să acționeze în același fel și de acum înainte, pentru afirmarea intereselor județului Sălaj.
„Știm că avem încă foarte multe de făcut, avem noi și noi provocări cărora trebuie să le facem față, de aceea este foarte important să continuăm munca în Consiliul Județean și în administrațiile locale, iar prin realizarea proiectelor noastre să dezvoltăm județul Sălaj, să creăm bunăstare pentru sălăjeni”, a mai spus Szilagyi.
Huszár István, candidatul UDMR la Primăria municipiului Oradea, știe că stabilitatea societății depinde în cea mai mare măsură de sentimentul de siguranță al oamenilor, al familiilor, de stabilitatea liderilor orașului. Ca viceprimar, a așteptat mereu calitate de la cei care muncesc pentru Oradea. Orașul are nevoie de o conducere care acordă prioritate dezvoltării, extinderii învățământului profesional, reducerii taxelor, care să acorde sprijin pentru organizațiile societății civile și a bisericilor istorice maghiare deopotrivă.
„Orașul trebuie readus la viață, îi trebuie redată patina de odinioară, patrimoniul trebuie construit și nu demolat”, a subliniat Huszár. Un adevărat lider local trebuie, totodată, să acorde atenție și nevoilor și așteptărilor reale ale oamenilor, trebuie să ofere spațiu inițiativele lor, la fel și culturii, respectiv organizațiilor civile.
”Județul Cluj este unul din cele mai dinamice județe din regiune, atât din punct de vedere economic, cât și al educației și învățământului”, a subliniat în discursul său Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, candidatul Uniunii la funcția de președinte al Consiliului Județean.
”Vrem o construim o politică bazată pe lideri credibili care reprezintă, cu adevărat, interesele oamenilor, nu doar prin vorbe, ci și prin fapte. Avem nevoie de reprezentanți în administrațiile locale și județene care nu doar promit, ci și acționează, prin proiecte viabile, în interesul comunității”, a afirmat Vakar.
Fazakas Miklós, candidatul UDMR la Primăria municipiului Zalău, a vorbit despre prioritățile sale precum progresul economic al orașului, crearea de noi locuri de muncă, înființarea unui parc industrial și sprijinirea tinerilor, al rămânerii lor pe pământul natal.”Toți tinerii trebuie implicați în munca de reprezentare a comunității și în activitățile din sfera publică, deoarece numai astfel putem determina tânăra generație să își construiască un viitor aici, acasă”, a precizat candidatul Uniunii.
Programul electoral al candidatului UDMR la conducerea Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, vizează soluționarea problemelor care îi preocupă cel mai mult pe locuitorii județului.
”Este foarte important să construim în modul concret și fizic, dar este la fel de important să punem accent și pe încrederea reciprocă, pe solidaritate și dezvoltarea, progresul comunității”, a subliniat Borboly. El a mai adăugat că: ”Cel mai important este să putem acționa exact în felul cum alegătorii noștri și comunitatea se așteaptă din partea noastră. Trebuie să dezvoltăm regiunea Ciuc-Gheorgheni-Odorhei, să continuăm proiectele începute, să construim Ținutul Secuiesc, să fim un exemplu de urmat pentru celelalte regiuni ale țării. Vrem ca Ținutul Secuiesc să fie un loc prielnic pentru viitorul fiecăruia dintre noi și al familiilor noastre. România ar avea mult de câștigat dacă ar permite ca echipa actualilor candidați ai Uniunii să gestioneze progresul economic al Transilvaniei”.