Autoritățile locale salvate de la faliment de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în penultima zi a anului

Autoritățile locale salvate de la faliment de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în penultima zi a anului

Lucrările publice în derulare nu vor fi sistate, iar autoritățile locale vor fi salvate de la faliment de Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern în penultima zi a anului - anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

 „Amânarea a fost necesară pentru ca investițiile finanțate deja parțial să poată continua, iar autoritățile administrației publice locale să nu fie nevoite să ramburseze banii cheltuiți. Este vorba de o sumă de peste 4 miliarde de lei în total, ceea ce ar însemna faliment pentru multe autorități ale administrației publice locale”, a subliniat Attila Cseke.

Ordonanța permite, de asemenea, autorităților să solicite în termen de 30 de zile, o suplimentare la buget pentru aceste investiții, dacă acestea se justifică.

"De exemplu, în cazul în care creșterile salariale din industria construcțiilor implică costuri suplimentare în executarea lucrărilor, autoritatea locală poate solicitar fonduri în plus pentru a acoperi aceste cheltuieli", a spus ministrul. Prevederea se aplică investițiilor care aparțin PNDL etapa I și se derulează pe răspunderea autorităților locale.  

Totodată, actul normativ permite autorităților locale, ca în cazul în care dispun de fondurile necesare să continue investiția din surse proprii de finanțare,  în condițiile în care statul, temporar, nu este în măsură să transfere sumele aprobate. Banii vor fi ulterior returnați autorităților locale.

pe aceeași temă

Hírlevél