Cseke Attila: 2,39 de miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru dezvoltare 

Cseke Attila: 2,39 de miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru dezvoltare 

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație au fost aprobate în ședința de astăzi a Guvernului fonduri în valoare totală de 2,39 miliarde de lei, pentru investiții locale și de interes național, locuințe sociale și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii. Executivul a luat o decizie privind rectificarea bugetară.

”Ministerul Dezvoltării a primit 200 de milioane de lei pentru investiții majore, derulate prin Compania Națională de Investiții aflată sub autoritatea MDLPA. Totodată, Ministerul va putea cheltui 2 miliarde de lei în acest an pentru investițiile locale, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală” – a declarat Cseke Attila.

După cum este cunoscut, execuția bugetară a Ministrului Dezvoltării pentru aceste două programe este de 100%. ”Ministerul Dezvoltării a utilizat toate resursele financiare la dispoziție pentru aceste investiții, de aceea a fost nevoie de suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară”, a precizat Cseke Attila. Ministrul a adăugat că rectificarea prevede și un credit de angajament – peste alocarea de 2 miliarde de lei – în valoare de 3 miliarde de lei pentru investițiile finanțate prin PNDL.

Vor putea fi semnate contracte de finanțare, încă în acest an, în cadrul programului Anghel Saliny, adoptat recent, care prevede construcția și modernizarea rețelelor de apă, canalizare, gaze și drumuri. ”Ministerul Dezvoltării va finaliza în curând normele de aplicare pentru acest program de investiții, iar cererile de finanțare pot fi depuse și aprobate încă în acest an datorită rectificării bugetare care conține fondurile necesare aferente. Adoptarea, înainte de rectificarea bugetară a programului de investiții Anghel Saliny a fost necesară pentru că astfel am avut posibilitatea de a aloca și fonduri pentru acest program”, a relatat ministrul.  

Ministerul Dezvoltării alocă, conform rectificării bugetare, 750 de milioane de lei pentru supracontractarea cererilor de finanțare depuse de întreprinderile mici și mijlocii, prin Programul Operațional Regional. Astfel, antreprenorii care au depus cereri, dar nu au primit finanțare datorită fondului epuizat, pot acum primi finanțare pentru dezvoltarea întreprinderilor.

Ministerul va putea totodată construi locuințe sociale. Bugetul prevăzut de rectificare în acest sens este de 30 de milioane de lei. Totodată, credite de angajament în valoare de 1,6 miliarde de lei au fost aprobate pentru acoperirea costurilor mărite aferente materialelor de construcții, în cazul proiectelor finanțate de MDLPA.

pe aceeași temă

Hírlevél