Masă caldă pentru fiecare elev și programe after-school în toată țara! Parlamentul a adoptat propunerea UDMR

Masă caldă pentru fiecare elev și programe after-school în toată țara! Parlamentul a adoptat propunerea UDMR

”Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat o modificare legislativă inițiată de UDMR, care prevede măsuri importante în domeniul educației”, a atras atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, care a adăugat că inițiativa a fost elaborată pe baza propunerilor venite din partea cadrelor didactice și organizațiilor profesionale ale acestora.

Măsurile propuse pot intra în vigoare după promulgarea legii. „Dacă șeful statului va promulga fără întârziere acest act normativ, prevederile pot intra în vigoare încă de la începutul anului școlar următor”, a precizat Cseke.

O prevedere importantă a modificării legislative este cea care vizează scăderea numărului maxim de elevi într-o clasă. Astfel, în învățământul primar o clasă va cuprinde nu mai mult de 22 de elevi, față de 25 potrivit legii în vigoare. Totodată, în învățământul liceal o clasă nu va avea mai mult de 26 de elevi, față de 30 câți sunt în prezent. ”Astfel, fiecare elev va putea beneficia de o atenție sporită din partea dascălului”, a subliniat Cseke Attila.

Senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, vicepreședintele Comisiei pentru învățământ a Senatului, a declarat la rândul său că proiectul adoptat legiferează regimul creșelor și al grădinițelor și prevede extinderea programelor ”O masă caldă” și ”After-school”, până în anul 2030, în toate școlile din țară.

Propunerea legislativă oferă soluții pentru părinții care urmează să se întoarcă la muncă după concediul de doi ani pentru creșterea copilului. Întrucât aplicarea prevederilor unei legi inițiate anterior de UDMR privind regimul de finanțare a creșelor, a fost prorogată, există multe administrații locale care nu dispun de resurse proprii necesare finanțării creșelor. Dacă noua lege adoptată intră în vigoare, părinții care trebuie să se întoarcă la muncă după expirarea celor doi ani de concediu de creștere a copilului își vor putea înscrie copiii la grădiniță, chiar și de la vârsta de doi ani.

UDMR a propus ca acele cupoane sociale, primite de familiile defavorizate pentru procurarea celor necesare la înscrierea în educația timpurie – hrană, îmbrăcăminte, rechizite – să poată fi acordate și de administrația publică locală. Totodată, reglementările privind funcționarea grădinițelor au fost modificate pentru a include posibilitatea de angajare a personalului auxiliar cu calificarea de bonă.

În ceea ce privește regimul after-school, UDMR a propus ca și părinții să aibă dreptul la inițiativă în această privință. Aceștia vor putea înființa asociații, care să deruleze programele after-school. Totodată, profesorii care provin de la o altă școală vor putea preda la programul after-school de la o altă unitate de învățământ.

Ministerul de resort are obligația să acorde autorizație și să aloce bugetul necesar fiecărei școli pentru a acorda elevilor masă caldă la școală, cu condiția ca aceste unități de învățământ să dispună de infrastructura necesară (cantină, sală de mese) derulării programului. În școlile în care nu se poate acorda o masă caldă elevilor, copiii vor primi pachete de alimente. Bugetul per eleval acestui program nu poate fi mai mic de 7 lei, fondurile vor fi virate de la ministerul vizat către unitățile administrației publice locale, iar acestea din urmă, în cazul în care dispun de fondurile necesare, la decizia Consiliului Local, pot completa acest buget. 

Deputatul UDMR din județul Bihor, Szabó Ödön, inițiatorul acestui proiect de lege, a arătat că proiectul legislativ acordă profesorilor o libertate mai mare, pentru ca aceștia să poată preda materia de studiu conform  abilităților elevilor. ”Într-o inițiativă legislativă adoptată anul trecut se prevede scăderea numărului de ore. Aplicarea acestei prevederi, dar menținerea programei școlare încărcate nu soluționează problema suprasolicitării copiilor. Din acest motiv, în propunerea adoptată acum introducem un element nou și anume principiul adaptabilității, ceea ce presupune diminuarea suprasolicitării elevilor prin readaptarea curriculei și programei școlare la necesitățile reale ale copiilor. Totodată am dorit să sporim libertatea de decizie a cadrului didactic și am propus ca programa școlară să acopere doar 65% din orele de predare şi evaluare. Restul de 35 la sută din timp poate fi folosit pentru coeziunea și aprofundarea materiei în funcție de performanța fiecărei clase”, a subliniat deputatul UDMR.

Proiectul de lege adoptat prevede posibilitatea formării unor grupe mai mici în cadrul claselor de elevi din învățământul vocațional, profesional și dual, astfel diversificarea ofertei școlilor care au în componență astfel de clase să fie mult mai adaptabil la solicitările mediului economic putând menține oferte de calificare spre exemplu în sistemul dual și pentru întreprinderi mici și mijlocii. 

Un alt domeniu reglementat de legea adoptată este cea a consilierilor școlari. Numărul elevilor raportat la un singur consilier va scădea de la 800 la 500.

Proiectul de lege al UDMR a fost amendat în cadrul lucrărilor din comisiile de specialitate astfel încât textul final adoptat prevede că elevii vor beneficia de gratuitate pentru transportul local în comun, precum şi pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar şi naval, pe tot  parcursul anului calendaristic. Consiliile județene și consiliile locale organizează transportul public în vederea asigurării transportului elevilor la școală.

Prevederile legii adoptate vizează elevii din instituțiile de învățământ de stat, dar și pe cei din școlile confesionale și private acreditate.

pe aceeași temă

Hírlevél