Ministerul Dezvoltării consolidează clădirile cu risc seismic

Ministerul Dezvoltării consolidează clădirile cu risc seismic

Ministerul Dezvoltării a primit cereri de finanțare în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri. Apelul de proiecte a fost finalizat, iar Ministerul va evalua cererile în timp record, într-o săptămână – anunță ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Apelul de proiecte al Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic s-a încheiat ieri seară. Cseke Attila a arătat: 139 dintre cele 366 de clădiri sunt din municipiul București, iar cererile de finanțare vizează consolidarea seismică a 97 școli și alte instituții de învățământ din țară, 28 spitale și alte unități sanitare, respectiv 132 blocuri de locuințe.

Ministrul a declarat: ”am dispus evaluarea cererilor de finanțare în regim de urgență, unele au fost deja evaluate pe parcurs, în timp ce primeam alte cereri de finanțare. Pentru 290 proiecte au fost deja trimise cereri de clarificări către beneficiari, acolo unde a fost nevoie de clarificări. Astfel, până în 1 martie vom avea rezultatele finale și voi emite ordin de ministru cu lista clădirilor care pot fi consolidate”.

În urma ordinului de ministru, autoritățile locale, beneficiarii cererilor de finanțare pot depune la minister documentația completă și se vor semna contractele de finanțare pentru consolidarea clădirilor, a adăugat Cseke Attila.

Suplimentar clădirilor consolidate prin Programul național de consolidare derulat de Ministerul Dezvoltării, Ministerul finanțează, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alte 238 de clădiri, iar prin CNI 57 de clădiri. 

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate și autoritățile locale nu vor fi nevoiți să restituie banii.

Ministrul a subliniat: programul este unul multianual, de interes și utilitate publică, în care sunt incluse și clădirile cu risc seismic II, clădirile de locuințe multietajate, cât și clădirile publice, o noutate a programului. ”Conform reglementărilor vechi, statul nu putea finanța consolidarea școlilor sau a spitalelor, iar lucrările nu erau derulate din cauza impedimentelor provocate de reglementările vechi. Din acest motiv am modificat anul trecut reglementările perimate”, a subliniat Cseke Attila.

Așadar, în vederea încheierii contractelor de finanțare, beneficiarii programului trebuie să încarce, în platforma digitală investitii.mdlpa.ro, hotărârea asociației de proprietari (în cazul clădirilor rezidențiale), hotărârea de aprobare a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, devizul general, actul administrativ de aprobare a cheltuielilor finanțate de la bugetul local, certificatul de urbanism și avizele și acordurile solicitate prin acesta, autorizația de construire, precum și documentele care să prezinte stadiul fizic realizat (dacă este cazul).

pe aceeași temă

Hírlevél