Ministrul dezvoltării va aproba, luna viitoare, construirea primelor 100 de creșe

Ministrul dezvoltării va aproba, luna viitoare, construirea primelor 100 de creșe

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila a anunțat, într-o conferință de presă susținută marți, la București, că este gata de implementare programul de construire a creșelor noi, program realizat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cseke Attila a subliniat că au fost prezentate proiectele tip, au fost elaborate studiile de fezabilitate, a fost modificată normativa de reglementare a construcțiilor de creșe, și indicatorii tehnico-economici au fost aprobați, în această săptămână, de comisiile specialiștilor. Astfel, a adăugat ministrul, primele cereri de finanțare pot fi analizate și avizate în următoarele săptămâni.

”Vom aproba primele cereri de finanțare, după care vor putea fi demarate procedurile de achiziție publică pentru a identifica constructorii. Astfel construcția primelor creșe va putea începe. Ne dorim să avansăm vizibil, să sporim considerabil numărul creșelor la nivel național, în timpul mandatului Guvernului actual, având în vedere lipsa acută de locuri în creșe și angajamentul făcut de executiv în acest sens”, a spus. Cseke Attila a adăugat: ministerul a primit, până acum, 128 de cereri de finanțare pentru construirea unor creșe noi de la primării din toată țara. ”Necesitatea este evidentă având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniune în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe, iar administrațiile publice locale au identificat această nevoie la nivelul comunităților. Totodată, aprobarea primită de la comisiile de specialitate arată că acest proiect de construire de creșe este unul viabil și bine pregătit. Invităm administrațiile publice locale, care încă nu au depus cereri, să facă demersurile necesare”, a spus ministrul.

Totodată, la propunerea UDMR, există și un acord al coaliției de guvernare privind finanțarea funcționării creșelor după construire. Aceste costuri vor fi preluate de la autoritățile locale la stat, a conchis ministrul.

Din bugetul național, dar și din fonduri europene, prin PNRR, au fost alocate 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe noi, a amintit ministrul. Acesta a adăugat că informațiile necesare întocmirii cererilor de finanțare se află pe pagina Ministerului și al Companiei Naționale de Investiții. https://bit.ly/3rDGWda.

pe aceeași temă

Hírlevél