Parlamentul României a adoptat, la propunerea UDMR, o declarație consacrată Revoluției Române din decembrie 1989

Parlamentul României a adoptat, la propunerea UDMR, o declarație consacrată Revoluției Române din decembrie 1989

”Parlamentul României susține necesitatea continuării consolidării democrației și a valorilor universale ale drepturilor omului. Condamnă ideile naționaliste, dezaprobă rasismul, antisemitismul și ura față de minoritățile naționale”, se arată în declarația adoptată, astăzi, la propunerea UDMR,  de către plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților.

La ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, consacrată aniversării a 30 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, deputatul UDMR, Biró Rozália, a dat citire proiectului declarației propuse de legiuitorii Uniunii: ”Parlamentul României își manifestă respectul profund față de fiecare victimă a regimului comunist și a Revoluției, și accentuează importanța demersurilor justiției de a identifica și a trage la răspundere vinovații pentru decesul a peste o mie de persoane în Revoluția din decembrie 1989”.

Senatorul UDMR, Novák Csaba Zoltán, a susținut un discurs cu acest prilej: ”Acum 30 de ani, oamenii din România, indiferent de naționalitate, s-au  ridicat împotriva dictaturii comuniste. Revoluția din Decembrie 1989 nu a fost doar o victorie asupra comunismului ci a fost primul moment din istoria noastră comună, în care societatea românească și minoritățile autohtone au realizat o unitate, o solidaritate nemaiîntâlnită până atunci pentru un scop comun: obținerea libertății. În 1989 românii și maghiarii au luptat, împreună, împotriva regimului comunist. Au stat unul lângă celălalt, formând zid comun în fața gloanțelor sistemului oprimator la Timișoara, la Cluj-Napoca, la Târgu-Mureș sau la Brașov. 1989 a fost momentul în care, împreună, am pus bazele unei societății libere, democratice”, a spus senatorul UDMR.

Novák Csaba Zoltán a adăugat: ”După 30 de ani de la Revoluție cele mai mari pericole în această parte a continentului rămân naționalismul, populismul, demagogia, scepticismul față de valorile democratice și europene. Datoria noastră este să păstrăm vii ideile Revoluției în societatea românească și să oprim orice proces de restaurare, să împiedicăm orice abatere de la drumul cel bun al democrației și al bunei conviețuiri interetnice. Suntem datori cu acest lucru față de cetățenii acestei țări și față de eroii care și-au dat viața pentru libertate în decembrie 1989. Vă asigur că în toate aceste demersuri comunitatea maghiară din România este și va fi, în continuare, un partener corect și de încredere”.

pe aceeași temă

Hírlevél