Se pot face propuneri pentru includerea obiectivelor în cele 12 rute turistice-culturale

Se pot face propuneri pentru includerea obiectivelor în cele 12 rute turistice-culturale

Azi a fost publicată pe site-ul MIPE Metodologia de evaluare a propunerilor de obiective ce vor face parte din cele 12 rute turistice/ culturale. În baza acesteia, titularii obiectivelor pot transmite propuneri până la termenul limită de 13 martie 2022. Investiția I1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale presupune promovarea unui număr de obiective incluse în 12 rute și modernizarea /reabilitarea a minimum 225 de situri turistice/culturale.

Cele 12 rute turistice/culturale sunt: ruta castelelor, ruta curiilor, ruta culelor, traseul gastronomiei tradiționale, ruta bisericilor fortificate, ruta bisericilor din lemn, ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântului Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăților, refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei și ruta satelor cu arhitectură tradițională. Prin PNRR cheltuim 103,53 milioane de euro pentru această investiție ce face parte integrantă din Componenta C11 - Turism și Cultură.

“Iată un vis care devine realitate: realizarea celor 12 rute turistice. Am muncit foarte mult pentru a-l implementa. Am pregătit, deja, o listă tentativă și acum așteptăm propunerile pentru rute. Nu este suficientă doar renovarea monumentelor, acestea trebuie incluse în trasee turistice. Vom avea ocazia să arătăm lumii întregi patrimoniul nostru cultural bogat pentru a-l valorifica în folosul cetățenilor și să creăm locuri de muncă. Mă bucur că reușim să implementăm această componentă! Are un potenţial imens”, a declarat Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Evaluarea obiectivelor/siturilor ce vor fi incluse în cele 12 rute se va realiza în urma consultării coordonate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Comunelor din România, Asociația Arhitecților Șefi de Județe din România, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism, Secretariatul de Stat pentru Culte și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, organizațiile neguvernamentale active în domeniu.

În cadrul acestei investiții, tipurile de beneficiari sunt următoarele:

  1. Ruta castelelor, curiilor, culelor, bisericilor fortificate, bisericilor de lemn, mânăstirilor din zona Moldovei, ruta Sfântului Ladislau, traseul castrelor romane, ruta cetăților și ruta bisericilor fortificate:
    • unitățile administrativ teritoriale sau parteneriate între acestea;
    • consilii județene;
    • persoanele juridice de drept privat;
    • unitățile aparținând unui cult religios recunoscut în România;
    • organizații neguvernamentale care au drepturi reale, pentru care poate fi acordat dreptul de intervenție asupra obiectivului (avize/autorizație de construire).
  1. Ruta caselor cu arhitectură tradițională, ruta pentru refacerea peisajului cultural din Delta Dunării:
    • unități administrativ teritoriale sau parteneriate între acestea;
    • consilii județene;
    • unitățile administrativ teritoriale;
    • organizațiile neguvernamentale;
    • persoane fizice;
    • Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării;
  1. Ruta gastronomiei tradiționale:
    • consilii județene sau parteneriate între acestea

Prin programele de restaurare finanțate din Programul Operațional Regional și programe naționale au fost restaurate în jur de 500 de monumente istorice din România, dar obiectivele turistice individuale atrag un număr mare de vizitatori doar în cazul în care reprezintă o valoare extraordinară. Proiectul ”România Atractivă” își propune ameliorarea acestor neajunsuri și atragerea de turiști pe baza acestor rute, prin creșterea accesibilității zonelor turistice și a calității infrastructurii turistice, dezvoltarea destinațiilor turistice, creșterea și diversificarea ofertei turistice prin valorificarea patrimoniului cultural și natural, respectiv creșterea calității experiențelor și a serviciilor la nivelul destinațiilor turistice.

Investițiile pentru restaurarea /reabilitarea obiectivelor vor fi coordonate în parteneriat de Compania Națională de Investiții și/sau Unitatea de Management a Proiectului.

Termenul maxim până la care investițiile finanțate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026. Mai multe informații aici

pe aceeași temă

Hírlevél