UDMR: Guvernul apelează la standarde duble chiar și de Rusalii

UDMR: Guvernul apelează la standarde duble chiar și de Rusalii

Guvernul nu a răspuns solicitării noastre de a sărbători Rusaliile în condițiile respectării măsurilor impuse pentru controlul sănătății. Guvernul a dovedit, încă o dată, că impune un dublu standard în aplicarea legii pentru cetățeni. Având în vedere apropierea sărbătorilor de Rusalii la romano-catolici și protestanți, grupul parlamentar UDMR a elaborat, luni, un pachet legislativ pe care l-a prezentat guvernului liberal, solicitând măsuri concrete pentru prevenirea infectării cu COVID-19.

„Cu ocazia sărbătorilor Pascale am sesizat că statul a aplicat un dublu standard atunci când a menținut restricțiile pe perioada Paștelui catolic, însă de Sărbătorile Pascale ortodoxe a recurs la relaxarea acestora, în condițiile în care riscul de îmbolnăvire era foarte mare, în ambele perioade. Am solicitat guvernului să se asigure că nu ne vom confrunta cu această situație discriminatorie și de Rusalii. Din păcate, până în ziua de astăzi nu am primit niciun răspuns în acest sens”, a declarat liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, Benedek Zakariás, care a adăugat că guvernul nu a ținut cont nici de data aceasta de sărbătoarea comunității romano-catolice și protestante, pentru că nu ar fi existat nicio problemă dacă ar fi acceptat aplicarea măsurilor de relaxare de sâmbătă sau duminică (30/ 31 mai) și nu începând cu luni, 1 iunie.

Deputatul Benedek Zakariás a mai explicat faptul că, deși guvernul va ridica unele restricții de control al sănătății începând cu 1 iunie, participarea masivă la ceremoniile religioase poate avea în continuare consecințe negative, de aceea UDMR încurajează comunitatea maghiară să dea dovadă de prudență și precauție în perioada sărbătorilor. Pachetul legislativ elaborat de UDMR prevede introducerea acelorași măsuri de control al sănătății la ceremoniile care vor avea loc cu ocazia Rusaliilor Catolice, Protestante și Ortodoxe. Potrivit acestor măsuri, fiecare participant la ceremonia religioasă trebuie să aibă asigurat un spațiu de doi metri pătrați, cel puțin 1,5 metri între scaune, bisericile sunt obligate să pună la dispoziție produse pentru igienizarea mâinilor, purtarea măștii de protecție este obligatorie în timpul ceremoniei, de asemenea, în timpul ritualului împărtășaniei se vor folosi numai dispozitive de unică folosință. Pachetul legislativ mai prevede că, în cazul organizării mai multor ceremonii religioase care se succed, mobilierul trebuie să fie dezinfectat și să se mențină distanța socială la intrarea/ieșirea din biserică. Pot participa la ceremoniile religioase numai persoanele care nu prezintă simptome specifice de coronavirus.

pe aceeași temă

Hírlevél