Ziua Europei în solidaritate

Ziua Europei în solidaritate

La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman,  prezenta propunerea sa privind crearea unei Europe unite, indispensabile pentru menţinerea unor relaţii paşnice între statele de pe continentul european. Au trecut 70 de ani de la acel moment istoric în care a fost semnată Declarația Schuman, prin care s-au pus bazele unei noi forme de colaborare politică și economică în Europa. De atunci, proiectul european a făcut mulți paşi importanţi, a continuat să se dezvolte şi a devenit un spaţiu de pace, democraţie, libertate şi solidaritate între statele membre.

Ziua Europei sau Ziua Schuman, a fost instituită în 1964, iar în prezent, 9 Mai este o zi care îi aduce mai aproape pe oameni de moștenirea culturii Uniunii Europene.  Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de solidaritate, de cooperare între țările membre, pentru păstrarea valorilor comune, pentru consolidarea și perpetuarea proiectului european. Mai ales acum, când Europa și întreaga lume se confruntă cu această pandemie, este nevoie de mai mult pragmatism și empatie. 

Mai mult ca oricând este nevoie de solidaritate și unitate cu toate țările continentului european. După această criză sanitară Uniunea Europeană nu va mai fi la fel. Conceptul european trebuie regândit prin acțiune și coordonare ținând cont de nevoile fiecărei societăți în parte, este nevoie de mai multă deschidere față de Balcanii de Vest, față de țările care depun eforturi în procesul de aderare la forul comunitar. Mai mult ca oricând avem nevoie de o Europă unită.

La mulți ani, Europa!

pe aceeași temă

Hírlevél