Fondurile europene contribuie la consolidarea economiilor locale Fotó: Foto: Bethlendi Tamás

Fondurile europene contribuie la consolidarea economiilor locale

Comunitatea maghiară din Țara Călatei este un exemplu demn de urmat în privința păstrării tradițiilor în întreg Bazinul Carpatic, nu numai în Transilvania, a declarat europarlamentarul Iuliu Winkler, miercuri, la Huedin în cadrul unui forum cetățenesc la care au participat reprezentanți din toată zona.

”Cei care trăiesc în Țara Călatei, de multe ori în minoritate absolută în comunități ”szórvány” sunt un exemplu de urmat pentru că nu numai că păstrează porturile populare, dansurile, tradițiile, dar au grijă să le și predea generațiilor următoare. În spatele acestei griji este multă muncă, aceasta arătând că aici trăiesc oameni cărora le pasă de acest ținut, le pasă de comunitate” a spus candidatul UDMR la Parlamentul European. El a subliniat faptul că cel mai important sprijin care trebuie acordat acestor comunități este consolidarea economiei locale.”Numai având o economie locală puternică putem să ținem tinerii acasă. Dacă economia locală prinde forță, atunci vom avea noi locuri de muncă. Fondurile europene ne ajută în aces sens, ele dau elan economiei locale, susțin modernizarea agriculturii, sprijină creșterea autonomiei economice a localităților”, a afirmat Iuliu Winkler.  Potrivit acestuia, UE prin programele sale finanțate din bani europeni oferă șansa de consolidare a economiilor locale. ”Tocmai de aceea este importantă prezența UDMR în Parlamentul European. Trebuie să avem reprezentare acolo unde se nasc deciziile care vor afecta și economiile locale. În 25 mai trebuie să votăm cu gândul la consolidarea comunității noastre”, a mai spus candidatul UDMR.

 

La forum au fost prezenți președintele UDMR Cluj, deputatul Máté András, și vicepreședintele Consiliui Județean Cluj Vákár István.

 

Iuliu Winkler a participat în Huedin și la un eveniment cultural, în cadrul căruia i-a înmînat primarului comunei Sâncraiu, Póka András György, distincția oferită de UDMR – ”Inițiativă locală - Comunitate de succes”.  

 

În cursul zilei de miercuri, Iuliu Winkler s-a întâlnit și cu liderii comunității maghiare din comuna clujeană Gilău.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél