Markó Béla: Eu cred în imperativul unității

Markó Béla: Eu cred în imperativul unității

”Eu nu cred în libertatea alegerii, eu cred în imperativul unității, iar noi avem toate premisele să afirmăm acest lucru, avem toate condițiile și forța pentru a uni întreaga maghiarime din Transilvania”, a declarat în cadrul ședinței CRU, Markó Béla.

Vicepremierul a criticat dur în alocuțiunea sa pe cei care  - după cum afirma el– în ultimii 20 de ani au făcut tot posibilul pentru dezbinarea comunității maghiare, dar și pe cei ce aduc mustrări politicienilor UDMR, care aduc în discuție aceste acțiuni.  

”Regret că trebuie să critic și eu, la rândul meu, militantul nostru în lipsă, dar această îndepărtare durează de cel puțin 20 ani, sau chiar mai mult. Mă gândesc și eu cu respect la Timișoara din 17 decembrie, la tot ce s-a întâmplat acolo, respectiv la toți cei care au fost scântei sau eroi ai evenimentelor, dar de atunci au trecut 22 de ani, și, dacă vreau să mă exprim ca un scriitor, aș formula astfel: cum a devenit ursul carpatin unul de pluș?
Evenimentele din Timișoara, respectiv perioada următoare, au fost cele ale solidarității, atunci să amintim și despre cine, și ce a făcut în ultimii douăzeci de ani împotriva solidarități. Deoarece, este drept, că în Tirolul de Sud s-a vorbit depsre necesitatea existenței unor lideri credibili, dar am fost și eu în această regiune, iar președintele Partidului Popular din Tirolul de Sud, momentan președinte de onoare, a declarat că cel mai important instrument în obținerea autonomiei regiunii a fost ideea de solidaritate – a afirmat Markó Béla. El consideră ca fiind un gest pripit și greșit faptul că unele organizații ale Uniunii ar renunța deja la imaginea și identitatea UDMR de dragul unei coaliții închipuite: ”Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Azi singura organizație autentică de apărare a intereselor maghiarimii este UDMR, iar în afara sa mai există două partidulețe. Vă rog să priviți lucrurile în acest sens, vă rog să vă gândiți prin prisma unei astfel de siguranțe de sine, nu în primul rând la solidaritate, ci la unitate. Eu nu cred în libertatea alegerii, eu cred în imperativul unității, iar noi, UDMR-ul avem toate premisele de a înfăptui acest țel, avem toate condițiile și forța pentru a uni întreaga maghiarime din Transilvania” – a subliniat vicepremierul.

Markó Béla a vorbit cu această ocazie și despre scopurile participării UDMR la guvernare. Astfel s-a declarat de acord cu faptul că trebuie stabilite cu exactitate programele și prioritățile UDMR prin care se poate continua activitatea în această coaliție. ”Trebuie clarificat cu partenerul de coaliție, care sunt punctele comune in aceste proiecte și programe, și acestea sunt cele care trebuie continuate, iar chestiunile în care nu cădem de acord, precum cea a regionalizării, nu trebuie continuate. UDMR poate demonstra în mod elocvent care sunt obiectivele sale în ultimul an de guvernare – a declarat Markó Béla.


pe aceeași temă

Hírlevél