Propuneri de modificare legislativă în domeniul protejării victimelor violenței în familie

Propuneri de modificare legislativă în domeniul protejării victimelor violenței în familie

Deputatul UDMR, Cseke Attila, a declarat, azi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că va propune după 1 februarie o modificare a legii pentru combaterea violenţei în familie astfel încât emiterea ordinului de protecţie să se facă mai repede, să fie aplicat în ziua pronunţării şi să instituie o distanţă a agresorului faţă de victimă de cel puţin o sută de metri.

În primul rând, el vizează modificarea articolului 30, ca în calea de atac să fie prevăzute aceleaşi proceduri ca şi la instanţa de fond, adică procedură de urgenţă, să se judece în camera de consiliu şi să fie prevăzută obligaţia asigurării asistenţei pentru persoana împotriva căreia se cere ordinul de protecţie.

 

 „Acestea nefiind azi stabilite în lege, fiecare instanţă consideră cum doreşte şi nu-i de condamnat. Este o inadvertenţă legislativă. Dacă la fond, termenele sunt de la una la 174 de zile, la căile de atac au fost între 30 și 310 zile”- a precizat deputatul UDMR.

 

În al doilea rând, Cseke va solicita, aşa cum cere raportul CSM, să se introducă în legislaţie o menţionare expresă ca în data pronunţării hotărârii, în aceeaşi zi, instanţa să fie obligată să transmită poliţiei o copie de pe hotărâre, pentru a pune în aplicare ordinul de protecţie.

 

A treia modificare prevede să fie reglementată o distanţă minimă pe care să o păstreze agresorul, care să fie de cel puţin o sută de metri, nu lăsată la latitudinea judecătorului.

 

Deputatul UDMR a adăugat că va depune propunerile de modificare a Legii nr. 217/2003, bazându-se pe un raport al inspecţiei judiciare a CSM din 2014 şi pe un studiu al mai multor ONG-uri, care au vizat cei doi ani de la aplicarea prevederilor privind ordinul de protecţie. 

pe aceeași temă

Hírlevél