"Aştept decizia preşedintelui Băsescu în cazul Rozáliei Biró, nu-mi retrag propunerea" - Interviu RFI (AUDIO)

Rozália Biró are toate calităţile pentru a conduce Ministerul Culturii. O spune la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El precizează că nu-şi va retrage propunerea şi că aşteaptă decizia preşedintelui Traian Băsescu. Liderul Uniunii recunoaşte că nu ştia de farsa jucată de un post de radio local Rozáliei Biró.

Kelemen Hunor o susţine pe Rozália Biró: "Eu aştept decizia preşedintelui. Dincolo de toate discuţiile legate de acea greşeală, când un ziarist a făcut o farsă cu doamna Biró, doamna Biró este un om politic care are calităţile de a conduce Ministerul Culturii în această perioadă de trei-patru-cinci luni până la sfârşitul anului şi sigur, după aceea vom vedea ce se va întâmpla cu noul Guvern, că indiferent dacă câştigă Victor Ponta sau nu câştigă Victor Ponta, după alegerile prezidenţiale probabil că şi din acest punct de vedere vor fi anumite schimbări. Dacă câştigă alegerile prezidenţiale, atunci va veni un nou prim-ministru propus de PSD, care va forma un nou Guvern. Dacă nu va câştiga alegerile prezidenţiale, acest Guvern trebuie să meargă mai departe, dar pot fi făcute corecţiile necesare, dacă va fi cazul. Deci eu consider că are o experienţă administrativă doamna Biró şi am ţinut la această experienţă când am făcut propunerea".

 

Întrebat dacă se va retrage Rozália Biró, liderul UDMR a răspuns: "Nu, nu. Eu am făcut această propunere după ce am discutat în UDMR, după ce am discutat cu domnul Ponta şi îmi menţin această propunere. Doamna Biró nu se va retrage. Până când nu decide preşedintele, noi nu facem nici o altă mişcare".

 

"N-am ştiut de acea farsă"

 

Întrebat dacă are să-şi reproşeze ceva pentru desemnarea Rozáliei Biró, Kelemen Hunor a răspuns: "N-am ştiut de acea farsă. Bine, s-a întâmplat acum foarte mulţi ani, acum opt-nouă-zece ani. N-am ştiut de acea între ghilimele greşeală, dar se întâmplă sau ar putea să se întâmple cu oricine sau aproape cu oricine dintre noi, până la urmă. Alte reproşuri n-am de ce să-mi fac. O cunosc foarte bine pe doamna Biro, ştiu că este un om extrem de serios şi un om extrem de corect".

 

Preşedintele UDMR spune despre problemele cu justiţia ale Rozáliei Biró că "nu le mai are".

 

"Ştiam acea problemă, am discutat cu ea şi în momentul în care am făcut eu această nominalizare, ştiam că procurorii au dat NUP pe toate cele trei speţe", explică el.

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că miercuri va trebui să aibă "o reacţie" în legătură cu propunerile transmise de premierul Victor Ponta pentru funcţiile de ministru delegat al Bugetului şi ministru al Culturii şi, întrebat dacă le va respinge, a spus că "în principiu, da".

 

pe aceeași temă

Hírlevél