455 milioane de euro pentru Maramureş prin programele derulate de Ministerul Mediului şi Pădurilor

455 milioane de euro pentru Maramureş prin programele derulate de Ministerul Mediului şi Pădurilor

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a efectuat miercuri, 28 martie 2012, o vizită în judeţul Maramureş pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai instituţiilor subordonate MMP.

“Judeţul Maramureş beneficiază, prin programele Ministerului Mediului şi Pădurilor, de investiţii în valoare de 455 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri nerambursabile prin POS Mediu, de la Adminsitraţia Fondului pentru Mediu precum şi din credite rambursabile şi de la bugetul de stat. Sunt proiecte de mare anvergură ce vizează sisteme integrate de gospodărire a apelor, protecţia resurselor de apă, energii regenerabile dar şi programele, bine cunoscute de-acum, Rabla şi Casa Verde.”, a declarat  László Borbély.

Cu acest prilej, ministrul a semnat 4 contracte care vizează lucrări pentru realizarea/extinderea reţelelor  de canalizare și epurarea apelor uzate în localităţile Săliştea de Sus, Sarasău, Dumbrăviţa şi oraşul Ulmeni. Fondurile sunt alocate prin Administraţia Fondului pentru mediu, în cadrul Programului vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare, valoarea contractelor semnate fiind de 25.808.313,15 lei.

În cadrul aceleiaşi vizite, ministrul mediului şi pădurilor a participat la inaugurarea microhidrocentralei de pe râul Valea Neagră, cu o putere instalată de 2, 56 MW, pentru care Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat 11.334.758,85 lei.

”România are un potenţial ridicat în privinţa producerii de energie regenerabilă, hidro, eolian, solară, biomasă. Acest potenţial  este reflectat şi de ţintele fixate la nivel european pe care și le-a asumat România spre îndeplinire, respectiv 24% din producţia de energie electrică. Dacă ne referim strict la microhidrocentrale, estimările arată că potenţialul  României în privinţa producerii de energie regenerabilă din astfel de resurse este de 1.134 MW.”, a spus ministrul. Totodată, László Borbély a ţinut să precizeze că astfel de investiţii trebuie făcute în deplin acord cu respectarea legislaţiei de mediu, aşa cum se procedează şi în statele Uniunii Europene sau în alte state din lume: “În privinţa acestor investiţii am luat mai multe măsuri, după o analiză realizată anul trecut. Până acum, pentru aceste investiţii, se dădeau terenurile din albia minoră pe baza unei cereri. Am emis un ordin prin care atribuirea acestor terenuri se face numai pe bază de licitaţie. Trebuie să fim foarte atenţi la eliberarea avizelor de gospodărire a apelor şi de mediu care să cuprindă măsuri de exploatare durabilă a apei şi să nu afecteze biodiversitatea. Setul de reguli pe baza cărora sunt dezvoltate aceste investiţii trebuie însoţite obligatoriu de acţiuni de control, astfel încât să ne asigurăm că avizele de gospodărire a apelor şi de mediu sunt respectate. Dacă avizele sunt respectate, dezvoltarea acestor investiţii nu are cum să pericliteze mediul.”, a subliniat ministrul.

La nivel naţional, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodărire a apelor, 84 dintre acestea fiind în curs de execuție.

În contextul înmulţirii, în ultima perioadă, a incendiilor de vegetaţie uscată, ministrul László Borbély a solicitat reprezentanţilor instituţiilor abilitate şi primarilor să se implice mai mult în gestionarea acestei probleme: “Există prevederi conform cărora cei care dau intenţionat foc la mirişti pot pierde banii de la APIA. În ultimul timp am constatat o medie, pe zi, cam de 100 de incendii de vegetaţie uscată, soldate cu pagube şi implicaţii de mediu. Am rugămintea ca instituţiile de control să aplice legea şi să dea sancţiuni drastice celor care, cu bună ştiinţa, dau foc.”, a declarat ministrul mediului şi pădurilor.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél