Cseke Attila: Deciziile Guvernului împiedică dezvoltarea și economia țării

Cseke Attila: Deciziile Guvernului împiedică dezvoltarea și economia țării

”Deciziile Guvernului fac reguli din excepții, nu respectă principiile democrației și împiedică dezvoltarea țării și a economiei”, a atras atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. 
Senatorul a spus că, în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul actual a adoptat nu mai puțin de 99 de hotărâri de guvern, prin care a acordat 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară. Acest fond este creat pentru a acoperi cheltuieli urgente și imprevizibile, nu pentru a restructura bugetul anual al țării, în mod nedemocratic și ocolind Parlamentul.  
Cseke Attila a mai arătat că Fondul de rezervă bugetară a funcționat ca un al doilea buget, din umbră, al țării. 
De la Revoluție, de 34 de ani, nu s-a întâmplat ca un Guvern să nu adopte o rectificare bugetară în a doua parte a anului. În 2022, prin rectificări bugetare, Guvernul a alocat 28,7 miliarde de lei cheltuieli bugetare în plus, în 2021 o sumă de 18,1 miliarde de lei, iar în 2020, Executivul a rectificat, în plus, cu 43,3 miliarde de lei cheltuielile bugetare. 


Anul trecut, din octombrie și până la finele anului, Guvernul actual a alocat 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară și nu a mai adoptat rectificarea bugetară.
”După cum este cunoscut, după data de 1 iulie, Guvernul poate adopta o rectificare sau două a bugetului de stat, al căror scop este să se evalueze execuția bugetară, munca ministerelor și stadiul țintelor determinate la început de an. 
Acolo unde banii nu au fost investiți, ministerele nu au performat, iar Guvernul poate regândi prioritățile sale și realoca banii către alte nevoi, către mecanisme de finanțare guvernamentale performante. Astfel, banii sunt reinvestiți în economie, iar țara se dezvoltă”, a precizat senatorul UDMR.   


”În anul 2023 Guvernul nu a făcut această evaluare, prin urmare din iulie și până în octombrie, când a început realocarea banilor prin Fondul de rezervă bugetară, banii au stat în Trezoreria statului. Acest lucru a dus la oprirea investițiilor, a împiedicat dezvoltarea economică a țării, unii antreprenori au dat faliment, iar forța de muncă a emigrat”, a mai declarat Cseke Attila. 
Senatorul UDMR a adăugat că guvernarea din Fondul de rezervă bugetară nu respectă principiile democrației și lezează separarea puterilor în stat. Rectificarea bugetară propusă de un Guvern trebuie trecută prin Parlament, în timp ce hotărârile de guvern privind acest fond ocolesc procesul democratic și conferă Guvernului o putere de legiuitor. Cseke Attila a subliniat că rectificarea bugetară ar fi prevenit această situație, ar fi acordat o șansă Guvernului să evalueze ce trebuie corectat, și să rectifice bugetul național, inclusiv printr-un control al Parlamentului, așa cum este democratic, și, astfel, ar fi contribuit la dezvoltarea țării și a economiei.

pe aceeași temă

Hírlevél