Cseke Attila: Este nevoie de cooperare între autoritățile publice locale

Cseke Attila: Este nevoie de cooperare între autoritățile publice locale

”Administrația locală este un serviciu public. Administrația centrală este un serviciu public. La fel cum este sistemul de învățământ sau cel sanitar. Nimeni nu se așteaptă de la o școală să producă profit. Scopul unui spital este să se ocupe de pacienți, nu de profit. Școlile, spitalele și administrația publică nu sunt firme”, a spus liderul senatorilor UDMR, fost ministru al dezvoltării și al administrației publice, Cseke Attila, la o conferință organizată în București pe tema administrației publice din România.

Senatorul a adăugat: reorganizarea administrativă trebuie să aibă la bază criterii viabile. Trebuie luate în considerare factorii geografici, economici,  tradițiile și apartenența la regiunile istorice ale oamenilor. Este un proces amplu, care poate dura câțiva ani, și este nevoie de referendum local pentru a fi adoptat. Cel mai mare pericol pe care noi îl vedem este ca această reorganizare să fie făcută în mod grăbit și haotic. Tot ceea ce s-a decis de pe o zi pe alta în România s-a adeverit a fi greșit pe termen mediu și lung.

”Trebuie continuat drumul pe care România a pășit în 2022, când Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a elaborat două legi importante, cel al consorțiilor administrative și cel al zonelor metropolitane. Aceste două acte normative oferă posibilitatea legală pentru autoritățile publice locale de a coopera pentru a găsii soluții la problemele cu care nu se pot confrunta singure. Este nevoie și acum de cooperare între autoritățile publice locale. Statul trebuie să creeze mecanisme prin care acest proces de reorganizare administrativă să poată porni de jos”, a conchis Cseke Attila.

pe aceeași temă

Hírlevél