Cseke Attila: construim peste 3.000 km de trasee cicloturistice
„Construim trasee cicloturistice în 14 județe ale țării, cu semnarea contractelor de astăzi suntem la zi cu toate jaloanele, toate termenele asumate de Ministerul Dezvoltării prin PNRR”, anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila, după semnarea, în prezența primului ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ, a patru contracte de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
”Pe toate componentele PNRR gestionate de Ministerul Dezvoltării, am încheiat contracte de finanțare cu o valoare totală reprezentând 100% din fondurile disponibile. Sunt peste 6.000 de contracte, în valoare totală de 6,4 miliarde de euro. Am închis toate jaloanele asumate pe semnarea contractelor pe componentele gestionate de către Ministerul Dezvoltării. Pentru a ne asigura că România va folosi toată suma disponibilă din PNRR, vom încheia contracte de finanțare suplimentare, depășind cu 30% fondurile europene disponibile, pentru acestea au fost alocate fonduri guvernamentale”, a declarat ministrul dezvoltării.
Traseele cicloturistice au ca scop încurajarea turismului sustenabil și prietenos cu mediul, precum și creșterea accesibilității zonelor turistice cum ar fi: Mănăstirea Putna, Cetatea Drobeta, Castelul Huniade sau Cetatea Histria.
Traseele, care însumează 3.272 km, vor traversa județele: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Dolj, Olt, Mehedinți, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Ilfov, Giurgiu, Călărași și Constanța.
Cu un buget de 247,5 milioane de euro, la care se adaugă 74,25 milioane euro reprezentând valoarea de 30% supracontractare (total 321,75 milioane euro), în cadrul acestei componente, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura amenajarea a aproape 4.000 km de trasee cicloturistice.
După cum este cunoscut, în cursul lunii ianuarie 2023, au mai fost semnate, de către Ministerul Dezvoltării, alte 7 contracte de finanțare pentru realizarea a 426 km de piste de bicicletă pe digurile cursurilor de apă, în valoare de 35,1 milioane de euro.
Cererile de finanțare aprobate astăzi au fost depuse de Consiliile Județene în parteneriat, pentru trasee care traversează cel puțin 3 județe, sunt continue pe o lungime de minimum 150 km, iar de la axa principală au conexiuni secundare către obiectivele turistice-culturale pe o rază de maximum 10 km.