Este nevoie de mai mult sprijin pentru tineret și sport
Este nevoie de mai multă atenție și de programe și strategii dedicate tinerilor, activităților de tineret și mișcărilor sportive în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE), aceasta este principala concluzie a Rezoluției referitoare la impactul COVID-19 asupra tineretului și asupra sportului adoptată, marți seara, de plenul Parlamentului European (PE) la inițiativa Comisiei de Cultură și Educație (CULT).
”Întreaga UE și statele membre se află în perioada de finalizare a Planurilor Naționale de Reziliență și Redresare (PNRR), obiectivele acestora fiind ieșirea din criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Evident, prioritățile legate de relansarea economică sunt cele mai importante, însă dacă analizăm impactul pandemiei asupra societății și a modului de viață european, atunci ne dăm seama că tineretul și activitățile sportive trebuie să constituie priorități orizontale, iar sprijinul concret pentru acestea este în interesul tuturor europenilor”, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), membru supleant în CULT.
În explicația scrisă de vot a rezoluției CULT, europarlamentarul UDMR susține că pandemia de coronavirus afectează tinerii în mod disproporționat. Winkler arată că, în opinia Organizației Internaționale a Muncii, există probabilitatea ca tinerii, spre deosebire de alte categorii de vârstă, să sufere efecte negative grave și de lungă durată în privința situației economice, a sănătății și a stării de bine, inclusiv din cauza pierderii oportunităților de educație, voluntariat și formare într-o etapă crucială a dezvoltării lor. ”Efectele negative ale pandemiei sunt atât de ample încât au contribuit în mod semnificativ la restrângerea activităților pentru tineret, iar multe organizații sportive se confruntă cu perspectiva închiderii definitive, fapt ce va avea un impact negativ asupra structurilor consacrate de cooperare europeană și internațională și va limita în mod substanțial angajamentul civic”, mai spune Iuliu Winkler în explicația sa de vot.
Rezoluția PE îndeamnă Comisia și statele membre să ia măsuri concrete de sprijinire a ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, să acorde subvenții pentru recrutare sau garanții pentru tineret în sprijinul unor programe adaptate pentru menținerea și crearea de locuri de muncă și pentru perfecționarea și recalificarea tinerilor, să pună la punct programe de investiții în sectoarele economice care au potențialul de a absorbi tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă. De asemenea, rezoluția Comisiei CULT reamintește rolul voluntariatului în dezvoltarea aptitudinilor de viață și profesionale ale tinerilor. În documentul adoptat de PE se arată că tinerii șomeri ar putea fi ajutați să facă față șocului economic provocat de pandemie și prin participarea la activități de voluntariat și stagii plătite, acestea fiind văzute și ca o experiență valoroasă care facilitează tranziția către un loc de muncă stabil pe termen lung.
În rezoluția PE se cere Comisiei să evalueze în detaliu impactul economic și social al pandemiei de COVID-19 asupra sportului în toate statele membre, iar, pe baza rezultatelor, să elaboreze o abordare europeană pentru a face față provocărilor și pentru a atenua consecințele din acest domeniu. De asemenea, europarlamentarii cer Consiliului să acorde prioritate măsurilor și acțiunilor menite să ajute sectorul sportiv să facă față consecințelor pandemiei pe termen scurt și lung în viitorul Plan de Lucru al UE pentru Sport.
De altfel, rezoluția adoptată de PE evidențiază că pandemia de COVID-19 are consecințe devastatoare asupra întregului sector al sporturilor, la toate nivelurile, în special asupra organizațiilor și cluburilor, ligilor, centrelor de fitness, sportivilor, antrenorilor, personalului și afacerilor legate de sport, inclusiv asupra organizatorilor de evenimente sportive și a mass-mediei din domeniul sportului. Considerând că drumul către redresare va fi dificil, rezoluția CULT propune o cooperare trans-sectorială pentru a depăși provocările create de pandemia de COVID-19. În rezoluție se solicită Comisiei și statelor membre să consolideze redresarea și reziliența sectorului sporturilor în general și a sportului de masă în special prin intermediul programelor UE.