Propunere UDMR: Mandate de 5 ani pentru aleșii locali 

Propunere UDMR: Mandate de 5 ani pentru aleșii locali 

Propunerea de modificare legislativă depusă azi în Parlament de UDMR, prin care se modifică durata mandatului aleșilor locali de la 4 la 5 ani, servește la dezvoltarea localităților, dar și la stabilitatea politică, a declarat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila. 


Cseke Attila a declarat că în 5 ani se pot derula proiecte de dezvoltare mai mari, iar acest lucru va contribui la dezvoltarea localităților din România.
”În calitate de ministru al Dezvoltării am văzut timpul necesar pentru a planifica pe termen mediu și lung proiecte de dezvoltare, pentru a identifica sursele de finanțare externe sau guvernamentale și pentru a finaliza aceste proiecte. Cu această modificare legislativă încurajăm planificarea pe termen mediu și lung și încurajăm și dezvoltarea localităților. Este nevoie de stabilitate politică în România și trebuie creat cadrul legal care încurajează nu doar viziunea pe termen scurt”, a spus fostul ministru al Dezvoltării.  


Proiectul de lege al UDMR prevede un mandat de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv pentru președinții și vicepreședinții consiliilor județene.

 
Cseke Attila a arătat că finanțările europene sunt făcute pe perioade de 7 ani, iar noua propunere a UDMR ar corela acest ciclu mai lung, de 7 ani, cu mandatele aleșilor locali.  


Senatorul UDMR a precizat că în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cum sunt Franța, Germania sau Austria, aleșii locali au un mandat de 5, sau chiar de 7-8 ani.  


Propunerea UDMR vizează mandatele aleșilor locali după alegerile din acest an și nu ar prelungi mandatele aleșilor în funcție. Propunerea va fi dezbătută de cele două Camere ale Parlamentului și poate intra în vigoare după un vot favorabil.

pe aceeași temă

Hírlevél