Propunerile UDMR la OUG 81 adoptate de Senat
La propunerea UDMR Senatul a corectat OUG 81/2023, care împiedica dezvoltarea României și aducea mai multă birocrație în domeniul deja foarte birocratic al achizițiilor publice – a declarat, după votul din plen, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
”UDMR nu susține birocrația, dar susținem autoritățile publice locale și eficientizarea investițiilor publice și dezvoltarea României. Amendamentele UDMR depuse la acest proiect de lege și adoptate de Senat au servit acest scop” – a declarat Cseke Attila. În timpul lucrărilor din comisiile de specialitate UDMR a propus abrogarea prevederii prin care Guvernul ar fi înființat o nouă instituție a statului pentru control. În prezent, achizițiile publice derulate de autoritățile publice locale sunt verificate de două instituții de control, nu era nevoie de o nouă instituție în cadrul Ministerului de Finanțe, ci de eficiență în investiții – a arătat senatorul UDMR.
UDMR a propus și abrogarea prevederii care ar fi determinat venituri bugetare mai mici, a adăugat Cseke Attila. Ordonanța ar fi sancționat autoritățile locale care au dispus taxe, impozite și redevențe, dacă nu reușeau să le colecteze. Unele autorități locale ar fi fost motivate să nu mai impună aceste taxe și impozite pentru a nu fi sancționate la necolectarea lor. Orice prevedere din care rezultă bani mai puțini încasați la buget este una nocivă în contextul actual de posibilă depășire a deficitului bugetar asumat – a subliniat senatorul. Totodată, la propunerea UDMR, autoritățile publice locale nu mai sunt vizate de prevederea care ar permite Ministerul Finanțelor să compare două achiziții publice similare din două UAT-uri, care pot fi din două județe, chiar din regiuni diferite ale țării, și să efectueze controale suplimentare dacă companiile de construcții câștigătoare au ofertat sume care diferă în proporție de cel puțin 20 la sută. Prevederea era îngrijorătoare în opinia UDMR, deoarece nivelul de trai și salariile pot diferi de la o regiune a țării la alta, fapt care poate duce la diferența prețului de construcție. Mai mult, autoritățile locale sunt obligate prin lege să aleagă cea mai ieftină ofertă, dar nu ele decid suma cu care licitează o companie de construcții. Astfel, aceste autorități nu pot fi trase la răspundere pentru eventualele sume diferite înregistrate.
UDMR a soluționat și posibilele probleme de constituționalitate ale OUG 81, care, încercând să ofere o soluție la inechitățile dintre salariile din Ministerul Finanțelor, cât și greva din sistem și procesele legate de acestea, prevedea posibilitatea ca ministrul de Finanțe să dispună, prin ordin, modificarea salariilor din cadrul sistemului propriu. ”Inechitățile salariale trebuie soluționate la nivel de sistem și nu punctual, de aceea UDMR a propus abrogarea acestei prevederi”, a conchis Cseke Attila.