UDMR: măsurile propuse de Guvern vor avea consecințe mult mai grave decât anularea concertelor

UDMR: măsurile propuse de Guvern vor avea consecințe mult mai grave decât anularea concertelor

Tema concertelor și a festivalurilor interzise, a pixurilor și a mobilierului de birou este o temă falsă. Măsurile prevăzute de Guvern vor avea consecințe mult mai grave despre care nu se vorbește deloc – a atras atenția liderul senatorilor UDMR, fostul ministru al dezvoltării, Cseke Attila. 

Senatorul UDMR a spus: cetățenii vor simți consecințele acestor măsuri care vor încetini funcționarea primăriilor, și vor conduce la blocarea investițiilor publice și la blocarea dezvoltării României. 

Construcții neterminate și bani publici irosiți

Fostul ministru al dezvoltării a subliniat: investițiile finanțate din bani publici vor rămâne neterminate, pentru că Guvernul nu plătește facturile acestor construcții. Astfel banii publici deja investiți vor fi irosiți, iar țara rămâne un mare șantier. „România, sau orice țară care are probleme legate de buget, nu își poate permite astfel de consecințe, dacă speră la redresare fiscală” – a declarat Cseke Attila adăugând: prevederile Guvernului ar interzice plata facturilor lucrărilor la investițiile publice derulate de unitățile administrațiilor publice locale, limitându-le la media plătită în prima parte a anului.

Indiferent de cuantumul lucrărilor din lunile de toamnă, administrația publică locală va putea plăti doar până la media facturilor decontate în prima parte a anului, până acum. Dacă în prima parte a anului, în lunile de iarnă nu s-au făcut lucrări, și nu au fost facturate lucrări, dar vara și toamna constructorii au lucrat și depun acum facturi pentru plata acestor lucrări la autoritățile locale, acestea nu vor putea fi plătite integral. Asta va rezulta în insolvența companiilor de construcții, și va lăsa țara un mare șantier, unde nu mai lucrează nimeni – a spus senatorul UDMR. 

Cseke Attila a atras atenția că  Guvernul ar interzice semnarea contractelor în urma licitațiilor publice câștigate legal. Asta înseamnă că statul și autoritățile publice locale ar putea pierde procese și ar putea plăti amenzi din bani publici.

Cetățenii vor avea de suferit când vor apela la servicii publice

Măsurile Guvernului vor îngreuna funcționarea instituțiilor publice și ale administrațiilor publice locale, ceea ce se va resimți atunci când cetățenii vor apela la aceste autorități pentru rezolvarea unor probleme. Ministerul de Finanțe ar centraliza, într-o manieră ce amintește de regimul comunist, și își extinde prerogativele peste autoritățile locale și peste celelalte ministere, în mod contrar principiilor democratice – a arătat fostul ministru al administrației.

UDMR propune o soluție

Cseke Attila a spus: singura propunere constructivă dintre măsurile propuse de Guvern este cea care permite cheltuirea fondurilor din PNRR (împrumutate de România și nu granturile) pe unele proiecte din Programul Operațional Regional și Programul Operațional de Infrastructură Mare, care ar putea fi astfel salvate. „UDMR propune Guvernului reducerea măsurilor la această prevedere unică, benefică, și sistarea încercărilor de a bloca autoritățile publice locale și dezvoltarea României” – a conchis Cseke Attila.

pe aceeași temă

Hírlevél