UDMR: ministrul dezvoltării a aprobat construcția a 138 de creșe noi

UDMR: ministrul dezvoltării a aprobat construcția a 138 de creșe noi

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației anunță aprobarea primelor 138 de creșe noi, moderne, la nivel național. Cseke Attila a declarat: conform ordinului de ministru, se poate construi câte o creșă în fiecare municipiu. Urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural.

Ministrul a precizat: în România există la momentul actual doar 386 de creșe. Nevoia de a construi creșe noi este evidentă, de aceea, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară, și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori.

”În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, în patru județe – Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu – fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a subliniat Cseke Attila.

Ordinul de ministru permite construcția unor creșe noi în 102 de municipii din toată țara și cele 6 sectoare ale capitalei, dacă autoritățile locale depun și pentru celelalte 91 de proiecte aprobate cerere completă în acest sens, incluzând informații despre terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicelor de natalitate. ”Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, procedura poate fi demarată acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul.

Lista aprobată poate fi consultată pe pagina Ministerului Dezvoltării, iar finanțarea necesară este asigurată de minister din bugetul propriu, urmând să fie finanțate alte 110 de creșe eficiente energetic din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul a evidențiat faptul că autoritățile locale pot depune cereri în continuare. ”Încurajez autoritățile locale să depună cereri și să suplimenteze cererile depuse cu documentația necesară pentru a putea fi construite cât mai multe creșe în toată țara”, a spus Cseke Attila.

Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii, astfel se va putea începe construcția primelor creșe din Programul național de construire de creșe al UDMR.

pe aceeași temă

Hírlevél