UDMR: părinții pot primi o deducere fiscală de până la 1.500 de lei de la angajator, pentru acoperirea costurilor de creșă și grădiniță
Începând cu luna ianuarie, a intrat în vigoare una dintre măsurile de sprijin familial propuse anterior de către UDMR, conform căreia familiile pot beneficia de o deducere fiscală de maximum 1.500 de lei. Astfel, părinții pot acoperi costurile de creșă și grădiniță ale copiilor cu suma primită, care va fi rambursată de către angajator.
"Este important de subliniat că suma plătită angajatului nu poate depăși 33% din salariul brut al acestuia, iar pe această sumă nu se datorează impozit pe venit, nici contribuții de asigurări sociale sau de sănătate. Deducerea fiscală poate fi solicitată doar de unul dintre părinți, iar în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, trebuie să declare că nu a beneficiat de această facilitate la celălalt loc de muncă. În cazul companiei angajatoare, suma rambursabilă în acest scop nu poate depăși 5% din fondul de salarii al întreprinderii", a declarat Ödön Szabó, vicepreședintele grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, unul dintre elaboratorii proiectului de lege.
Mai jos prezentăm un exemplu al calculului fiscal prevăzut de lege:
Dacă salariul brut al părintelui, luând în calcul salariul minim, este de 3.436 de lei, va beneficia de 33% din salariu, adică de 1.133 de lei, suma pe care părintele o primește lunar de la angajator și pe care o poate utiliza pentru costurile de creșă/grădiniță ale copilului.
Calculul poate fi realizat în două moduri: angajatorul plătește direct suma de 1.133 de lei instituției de învățământ, sau părintele plătește lunar costul creșei sau grădiniței și prezintă angajatorului chitanța, pe baza căreia i se va rambursa suma.
Dacă salariul brut al părintelui depășește salariul minim, suma deducerii fiscale crește în funcție de acesta, până la un maximum de 1500 de lei.
"Legea elaborată de UDMR face parte dintr-un pachet de măsuri de sprijin familial pe care Uniunea continuă să îl trateze ca prioritate. Scopul nostru este să ajutăm părinții să revină pe piața muncii și să ușurăm povara financiară a acestora legată de costurile de creșă și grădiniță ale copiilor. Este important ca aceștia să beneficieze de un mediu sigur, să învețe în limba maternă și în condiții adecvate încă din primii ani de grădiniță. Așadar, vom continua să sprijinim orice inițiativă care să servească binele familiilor și să ajute la stabilirea unui echilibru între munca și viața personală a părinților", a adăugat Ödön Szabó, deputat din județul Bihor.
Această măsură a intrat în vigoare acum, cu toate că UDMR a inițiat-o încă din 2019, iar în 2020 a fost promulgată de președinte.