A început cel mai de seamă festival cultural maghiar din Oradea Fotó: Foto: Szőcs Lehel

A început cel mai de seamă festival cultural maghiar din Oradea

"Dacă trebuie să protejăm valorile şi interesele comunităţii noastre să dăm dovadă de o forţă şi de un curaj cum au avut şi strămoşii noştri", a subliniat Sógor Csaba la slujba religioasă care a deschis Festum Varadinum, cel mai important festival cultural maghiar din Oradea. 

În perioada 11-18 mai se va desfăşura cea de-a 23-a ediţie a festivalului organizat de bisericile istorice în colaborare cu UDMR, care oferă comunităţii locale maghiare evenimente bisericeşti, culturale, publice şi de divertisment. Slujba care a deschis festivitatea a fost oficiată de către Csűry István, episcop reformat de pe lângă Piatra Craiului. "Ne-am săturat de ignoranţă şi de neputinţă. Noi nu suntem un neam condamnat la moarte, un oraş condamnat la moarte", a spus episcopul Csűry István, care a deschis cu aceste gânduri festivalul tradiţional al orădenilor .

 

Sógor Csaba, candidatul UDMR la PE, ne-a reamintit în discursul său că acest oraş a fost întotdeauna puternic şi curajos de-a lungul istoriei. Locuitorii săi nu au uitat niciodată că ei trebuie să se apere nu numai pe ei înşişi şi familiile lor, ci şi poporul şi oraşul lor, pentru protejarea valorilor şi a patrimoniului intelectual. ,,Ce altceva putem să facem decât, urmărind exemplele date de strămoşii noştri, să încercăm protejarea acelor comori pe care le-am primit de la ei. Am pornit cu o traistă de ceangău din partea cea mai estică a Transilvaniei iar colectând, pe lângă suferinţele noastre, şi valorile noastre, am ajuns la poarta vestică a Transilvaniei", a declarat deputatul care a atras atenţia asupra faptului că în 25 mai urmează o zi în care trebuie să arătăm din nou forţa şi curajul comunităţii noastre. Sógor Csaba a afirmat că maghiarii din Transilvania pot dovedi din nou că vor să protejeze toate acele comori pe care le-au păstrat odinioară cu forţă şi curaj.  

pe aceeași temă

Hírlevél