Antal: trebuie continuate investiţiile din domeniul energetic
În şedinţa de marţi, 23 aprilie a Camerei Deputaţilor, deputatul UDMR de Harghita Antal Istvan a atras atenţia parlamentarilor asupra diferenţelor cantitative de producţie şi consum energetic din România, respectiv a propus soluţii viabile privind utilizarea energiei electrice suplimentare.
În declaraţia sa politică a afirmat, că în conformitate cu prevederile acordului comun, privind reglementarea energetică în UE, până în anul 2020 un procent de 20% din producţia energetică a statelor membre trebuie să provină din resurse regenerabile. În România, acest procent depăşeşte ţinta UE ajungând la 24 de procente din consumul total energetic: „Suntem pe cale să ne autodepăşim în domeniul producerii de energie din surse regenerabile. Două ţări vest-europene au cerut derogări de la ţinta Uniunii de 20%, România în schimb este în pericol să depăşească obiectivul fixat, dacă vor continua racordările producătorilor de energie din surse regenerabile în ritmul în care se anunţă acestea. S-ar putea spune că e o veste bună, un indicator pozitiv, dar sistemul energetic naţional nu poate prelua cantităţile de energie electrică suplimentare, iar bugetul alocat programului de acordare de certificate verzi va depăşi bugetul aprobat de Comisia Europeană acestui scop” – a subliniat Antal adăugând, că astfel preţul ar creşte considerabil pe seama consumatorilor finali, casnici şi industriali.
Deputatul UDMR a criticat lipsa identificării soluţiilor proactive şi durabile din sectorul energetic, iar în prezent tot ce se poate constata sunt soluţii pasive, reacţii la situaţia actuală a pieţei energiei – este de părere Antal Istvan.
„O posibilă rezolvare a problemei, măcar parţială, ar putea fi creşterea consumului de energie electrică prin electrificarea localităţilor care actualmente nu beneficiază de reţele energetice. În anul 2006 prin Programul naţional de electrificare intenţia era de racordare a tuturor celor 67.738 gospodării neelectrificate identificate la nivelul întregii ţări. În 2010, după derularea acestui program, circa 87 de mii de gospodării erau contabilizate ca nefiind racordate la reţeaua electrică. În 2012 numărul lor a crescut la 98.871, conform notei de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern privind Programul naţional de electrificare pentru perioada 2012-2016, hotărâre care nu a mai fost aprobată” – a detaliat Antal.
Deputatul UDMR s-a pronunţat în favoarea continuării programelor de electrificare, pentru ca acest proces ar avea un impact pozitiv asupra pozitiv asupra problemei consumului de energie în general, mai ales în zonele izolate ale României, unde nu există acces la mijloace de informare moderne.