Borbély: Iranul trebuie să clarifice natura şi scopul programului său nuclear.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, László Borbély, a avut ieri o întrevedere cu ES domnul Hamid Moayyer, ambasadorul Iranului la Bucureşti. Preşedintele Borbély a menţionat că Iranul este un partener important pentru România, atât în plan bilateral, prin potenţialul economic şi uman al celor două ţări, cât şi în plan regional, prin poziţiile strategice ale statelor noastre în zona geografică din care face parte, subliniind contribuţia pe care fiecare o poate aduce la soluţionarea problemelor regionale.
De asemenea, liderul Comisiei a amintit că România întreţine raporturi tradiţionale multiple cu Republica Islamică Iran, preponderent în plan economic, raporturi pe care dorim să le dezvoltăm şi să le diversificăm.
Apreciem politica de deschidere şi de revigorare a conlucrării cu comunitatea internaţională promovată de Administraţia Rohani şi, în acest context, România a reluat consultările politice la nivel de minister de afaceri externe pe probleme bilaterale, regionale şi globale, de interes comun.
România îşi exprimă disponibilitatea de a susţine Teheranul în direcţia soluţionării problemelor cu care se confruntă în raporturile cu comunitatea internaţională, vizând clarificarea naturii şi scopului programului său nuclear.
România consideră că încheierea negocierilor cu marile puteri din grupul P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa, Germania) şi semnarea Înţelegerii în dosarul nuclear până la sfârşitul lui iunie 2015 este foarte importantă pentru îmbunătăţirea relaţiei Iranului cu comunitatea internaţională.
Ambasadorul iranian a apreciat poziţia României ca actor regional şi global, considerând că ţara noastră trebuie să se manifeste mai activ în revigorarea relaţiilor economice dintre ţările noastre, dar şi în alte domenii de interes comun - educaţie, cultură, turism şi cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.
Preşedintele Borbély a subliniat importanţa deosebită a diplomaţiei parlamentare în extinderea şi diversificarea relaţiilor bilaterale, apreciind oportunitatea, în viitorul apropiat, a vizitei Grupului parlamentar de prietenie din Iran, în România, dar şi schimbul de vizite la nivelul Comisiilor parlamentare de specialitate.