Csaba Sógor: Dezvoltarea comunităților maghiare - o sarcină comună. Dialog la Satu Mare despre posibilitățile de dezvoltare
Forumul informativ Dezvoltare rurală din fonduri europene a fost continuat joi, 9 aprilie la Satu Mare, unde s-a discutat despre posibilele lansări de proiecte pentru autoritățile locale din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Evenimentul a fost organizat în comun de către eurodeputatul UDMR Csaba Sógor și filiala din județul Satu Mare a UDMR, în parteneriat cu firma de consultanță RegioConsult.
În introducerea sa, Csaba Sógor a subliniat: suntem încă în perioada de pregătire a programelor operaționale, dar autoritățile locale deja trebuie să analizeze prioritățile de dezvoltare și trebuie să se pregătească pentru accesarea resurselor financiare ce le stau la dispoziție în perioada 2014-2020.
Vorbind despre perioada de programare 2007-2013, consultantul Szabolcs Illyés a arătat că Programul Național pentru Dezvoltare Rurală a avut unul dintre cei mai buni indicatori de utilizare, programul atingând un grad de accesare de în jur de 80%. Din acest program sunt în curs de reînnoire peste 3.800 de km de drumuri comunale, 1.600 de km de drumuri de pădure, 1.600 de km de drumuri de câmp, 2.900 de km de infrastructură de apă și 4.345 km de rețea de canalizare. Proiectele trebuie finalizate până septembrie 2015, în mod contrar, beneficiarii pierzând fondurile câștigate. Deși în mod general în Europa fondurile destinate agriculturii au fost diminuate, în România acestea vor fi mai mari. Prioritățile de finanțare nu se vor schimba în mod fundamental, însă ca noutate vor apărea și finanțările pentru pomicultură.
La întâlnire a participat și Lóránd Magyar, șef de unitate în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din județul Satu Mare, care a vorbit despre experiențele din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, punând accent pe specificitățile locale și pe proiectele de infrastructură mică și de protecția patrimoniului.
Rezumând evenimentul, Csaba Sógor a declarat că există exemple foarte bune de cooperare între diversele comunități, prin care s-au realizat proiecte de succes, care nu ar fi putut fi finanțate doar de către o singură comunitate, demonstrându-se astfel viabilitatea proiectelor realizate în micro-regiuni. Eurodeputatul a subliniat importanța perioadei de programare 2014-2020 pentru dezvoltarea României, proces în care și comunitățile maghiare trebuie să ia parte, astfel fiind esențial ca acestea să fie pe deplin pregătite în ceea ce privește oportunitățile de finanțare și să demareze în mod profesionist pregătirea proiectelor.