Csaba Sógor în PE: În România există pericolul ca retrocedările să devină reversibile

Csaba Sógor în PE: În România există pericolul ca retrocedările să devină reversibile

„Îndeplinește România criteriile statului de drept, o condiție prealabilă pentru aderarea la UE?” - a fost întrebarea adresată de eurodeputatul Csaba Sógor în cadrul ședinței plenare din luna decembrie a Parlamentului European de la Strasbourg, unde a informat colegii săi cu privire la situația procesului de retrocedare în România, care pare că stagnează, ba mai mult, este în pericol de a deveni reversibil.

Eurodeputatul UDMR a vorbit despre decizia Curții de Apel de la Ploiești, care renaționalizează în fapt clădirea Colegiului Reformat Székely Mikó retrocedată în prealabil proprietarului de drept, Biserica Reformată.

 

"Cazul este extrem de sensibil, deoarece creează un precedent periculos, în baza căruia vor putea fi solicitate anulări ale deciziilor de retrocedare adoptate pe căi similare, punând astfel  în pericol întregul proces de retrocedare a bunurilor confiscate de regimul comunist. Aș dori să subliniez faptul că în momentul aderării României la UE statul a fost de acord cu retrocedarea completă a tuturor bunurilor naționalizate, iar legile necesare au fost elaborate și adoptate. Totuși, interpretarea greșită a  legii de către instanță  poate inversa întregul proces de retrocedare"- a subliniat Csaba Sógor, și a adăugat că decizia curții de apel este deosebit de revoltătoare, deoarece a condamnat persoane care își îndeplineau sarcinile aferente funcției în care au fost desemnate.

 

"Instanța a condamnat definitiv trei persoane, care au aplicat legea cu buna credință, și au făcut posibilă restituirea a mii de imobile naționalizate. Această fapt ridică un serios semn de întrebare: România îndeplinește sau nu, criteriile statului de drept, o condiție prealabilă pentru aderarea la UE? "- a spus europarlamentarul.

pe aceeași temă

Hírlevél