Csaba Sógor în sesiunea plenară: studenții maghiari de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș sunt grav discriminați
Situația studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMF) constată discriminare gravă și încălcarea statului de drept - a atras atenția Csaba Sógor la sesiunea mini-plenară din Parlamentul European de la Bruxelles.
Europarlamentarul UDMR a vorbit despre cazul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș în dezbaterea despre Ungaria, dar și în afara ordinii de zi. În plenul Parlamentului European Sógor a spus: instituțiile europene au fost informate în repetate rânduri despre situația fără precedent care se petrece într-una din instituțiile academice multiculturale din România. Din 2011, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș face referință la autonomia universității, nerespectând legea educației în vigoare.
"Potrivit legii, conducerea ar fi trebuit să înființeze o facultate de limbă maghiară, totuși, executarea este în mod constant respinsă de senatul majoritar român al universității din România. Cu câteva săptămâni în urmă a fost înființată facultatea de limbă engleză, însă aceeași decizie nu se aplică facultății de limbă maghiară "- a explicat situația deputatul din Transilvania, adăugând că ceea ce se întâmplă constată discriminare gravă și încălcarea principiului statului de drept.
Csaba Sógor crede că situația s-a înrăutățit mult în ultimele zile, pentru că chiar înainte de perioada examenelor - fără a da atenție opoziției profesorilor maghiari - s-au schimbat cerințele de examinare, decizie care dezavantajează studenții maghiari. "Această decizie arată consecințele directe ale ignorării legii în vigoare și valoarea regulamentului, care nu este pusă în practică. Există multe dispoziții care ar favoriza minoritățile din România, însă ele există doar pe hârtie, în timp ce statul membru pretinde că este un exemplu în protejarea minorităților"- a reamintit europarlamentarul.